Home

Achtergrond

Olie weer boven 50 dollar

De dalende tenders in de energieprijzen is gestopt. De olieprijs is weer boven de $50 per vat. Nadat de schok van China verwerkt is, laat de olieprijs nu herstel zien, legt Remco Wiegmink van Nife Energieadvies uit. Dat komt door de Amerikaanse olievoorwaarden die lager bleken te zijn dan ingeschat.

Het aanbod op de Amerikaanse markt was minder groot dan verwacht. De Amerikaanse groei, die 3,7 procent was waar 2,6 procent verwacht was, werd in de olieprijs verwerkt. Momenteel zijn het mogelijk opheffen van de sancties rond Irak iets om in de gaten te houden, Obama lijkt een meerderheid te gaan halen. Dan mag Iran weer olie exporteren. Daar is al rekening mee gehouden maar het zal het overaanbod doen toenemen. Brent Oil doet momenteel $50,27 per vat van 159 liter.

De gasprijzen lopen aan de leiband van de olie. Het dieptepunt werd bereikt toen de olieprijs laag was, tijdens het herstel van de olieprijs liep de gasprijs ook weer wat op. Nadat er in de afgelopen periode onderhoud werd gepleegd aan diverse pijpleidingen, is het actuele gasaanbod weer op normaal peil. Handelsplatoform TTF noteert voor 2016 19,15 cent en voor 2017 19,31 cent per kuub. De dagprijs is 19,39 cent per kuub.

De elektriciteitsmarkt is rustig. Het rendement van de elektriciteitscentrales is de laatste weken aan het verbeteren. Gascentrales naderen het punt dat er weer rendabel geproduceerd gaat worden en kolencentrales leveren weer meer op. Voor 2016 is de baseloadprijs €37,80 per MWh. De dieselprijs is 7 cent lager dan vorige week en noteert €87,60.

Of registreer je om te kunnen reageren.