Home

Achtergrond

K+S omhoog door overnamegerucht

Het aandeel K+S is flink gestegen nu PotashCorp bereid lijkt tot een vijandige overname. De Duitse krant FAZ weet dat de Canadezen een derde bank in de hand heeft genomen om het proces te begeleiden.

Maar K+S, een Duitse producent van kali, heeft meermalen en ook recent nog aangegeven helemaal niet overgenomen te willen worden.

Investeerders speculeren dus op een biedingenstrijd of in elk geval een overname buiten het topbestuur om. PotashCorp bood eerder €41 per aandeel. De koers liep na deze bekendmaking op van minder dan €30 richting €40 maar viel daarna weer ver terug. De huidige koers schommelt rond €36 en kan dus nog flink stijgen als de deal doorgang vindt.

Overnameperikelen redden K+S

De overnameperikelen redden K+S in zekere zin op de beurs. De fundamenten van de kalimarkt beloven vooralsnog weinig goeds. De markt is wel gestabiliseerd na flinke prijsdalingen eerder, maar de oude bodem is er wel uit. De markt werd lang beheerst door twee exportkartels waarvan er één is opgebroken. K+S geldt in het speelveld als een producent met hoge kostprijs.

Syngenta wint terrein

Overnameperikelen spelen ook elders op de Boerderij Index een rol. Syngenta wint ondertussen weer terrein terug op de beurs. Eerder maakte concurrent Monsanto bekend af te zien van verdere overnamepogingen. Syngenta verloor bijna 20 procent terwijl Monsanto juist de koers zag stijgen. Inmiddels is Monsanto juist dalende terwijl de Zwitserse producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaden de afgelopen week weer terrein won.

Dreiging vastgoedcrisis China

Lage landbouwprijzen blijven druk zetten op de beurskoersen van toeleveranciers van boeren in het algemeen. Trekkerfabrikanten Case New Holland en John Deere verloren ook deze week weer terrein. Bijkomend probleem ligt in China, waar de dreiging van een vastgoedcrisis dan wel vermindering van infrastructurele projecten wordt gevreesd. De bedrijven zijn niet alleen belangrijke producenten van oogstmachines en trekkers maar ook grote leveranciers van bouwmachines.

Of registreer je om te kunnen reageren.