Home

Achtergrond 1379 x bekeken

Gasprijs daalt licht, olieprijs loopt op

De afgelopen week fluctueerden de prijzen voor gas en elektra mondjesmaat. De prijzen voor gas voor de korte en de lange termijn liggen dicht bij elkaar. Handelsplatform TTF noteerde donderdag bijna 19 cent per kuub. Contractprijs 2017 en 2018 liggen rond 19,25 cent per kuub.

De prijzen voor 2016 daalden licht ten opzichte van vorige week. Deze daling komt door de toename van de Noorse gasaanvoer; de Noren hebben hun productieonderbreking opgeheven. Het effect van het extra aanbod wordt deels teniet gedaan door meer vraag naar gas. Dit komt door het koude weer. De prijsdaling is daarom gering.

Veel wind verwacht

De stroomprijs op elektrabeurs APX noteerde donderdag €33,45 per MWh voor daluren, €47,86 per MWh voor piekuren. De gemiddelde basisprijs op de dagmarkt voor stroom was donderdag €40,66 per MWh. Dat is krap €2 meer dan een week terug. Net als vorige week wordt er deze week veel wind verwacht. Het aanbod van windenergie zal de komende week aanzienlijk zijn en naar verwachting een de kleine prijsstijging weer teniet doen.

Olieprijs stijgt langzaam

De olieprijs loopt langzaam op naar $50 per vat (159 liter) Brentolie. Een mogelijke kentering, zegt marktanalist Remco Wiegmink van Nife-energieadvies. Sinds begin september was de olieprijs namelijk dalende. De reden van de prijsstijging is een terugval van de Amerikaanse productie. Wiegmink verwacht desalniettemin dat de olieprijs nog lang relatief laag zal blijven. 
De dieselprijs is volgens inkoopcollectief Farmers4all deze week 87,91 cent per liter, bij een afname van minimaal 1000 liter. Dat is 30 cent minder dan vorig week.

Of registreer je om te kunnen reageren.