Home

Achtergrond

Südzucker op beurs onderuit door prijsafspraken

Südzucker betaalt op de beurs een hoge prijs voor zijn zonden in de periode 1990-2009. De Duitse kartelautoriteit Kartellamt veroordeelde de Duitse suikerproducent en diens concurrenten Nordzucker en Pfeifer & Langen voor het maken van prijsafspraken.

Het aandeel Südzucker sloot woensdag 7,5 procent lager af dan een week eerder.

Schadeclaims afnemers

Eerder kreeg Südzucker al een omvangrijke boete van de Duitse autoriteiten, maar nu dienen ook Nestlé en een serie andere afnemers van suiker een schadeclaim in. De rekening voor de drie suikerproducenten kan oplopen tot meer dan €500 miljoen. De koers van het aandeel ligt overigens nog wel zo'n 10 procent boven de koers bij aanvang van het jaar.

Devaluatie yuan raakt bedrijven

Toeleveranciers van boeren hadden ook last van de recente devaluatie van de Chinese munt yuan. China is een grote importeur van granen, oliezaden en zuivel. Een lagere waarde van de yuan betekent dat China aan koopkracht op de grondstoffenmarkt inboet. Het in Hongkong beursgenoteerde Chinese bedrijf WH Group zag zijn aandeel ook dalen door slechte kwartaalcijfers.

Sterke kwartaalcijfers Nestlé

Nestlé overtuigde dan weer met sterke kwartaalcijfers. Sterke cijfers althans wanneer we corrigeren voor de wisselkoers, want de kracht van de Zwitserse frank maakt wel dat omzet en winst optisch onder druk staan. De Zwitserse voedingsmiddelengigant krijgt van veel vaste volgers een koopadvies, maar het koersdoel ligt niet ver boven de huidige koers.

Stijgende noteringen Fonterra-veiling

Fonterra verloor vorige week door de devaluatie van de Chinese munt en een overvloed aan melk ruimte op de beurs. Deze week pakte de Nieuw-Zeelandse zuivelkolos weer wat beurswaarde terug. Het bedrijf schroefde het volume op de toonaangevende Global Dairy Trade-veiling terug en mede daardoor stegen noteringen op deze veiling voor het eerst in lange tijd.

Wachten op financiële cijfers Fonterra

Hoe duurzaam de stijging is, laat zich moeilijk voorspellen. Een groter deel van Fonterra's aanbod wordt nu achter de coulissen verkocht en pas als het bedrijf met financiële cijfers naar buiten komt, kan een goed beeld ontstaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.