Home

Achtergrond 1834 x bekeken

Rente blijft onder druk staan

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden daalde verder richting min 0,030 procent. ING denkt dat de interbancaire rente nog wel verder kan dalen richting min 0,050 procent in het vierde kwartaal, om daarna weer wat te stijgen.

Voor de langere termijn wordt voor marktrentes gekeken naar de rentes op staatsobligaties. De rentes op tienjarig staatspapier van landen in de eurozone daalde de afgelopen week licht. Daarbij was de daling het grootst in de noordelijke lidstaten van de eurozone, zoals Nederland en Duitsland.

Ogen gericht op China na devaluatie yuan

De macro-economische cijfers waren de laatste tijd niet overtuigend. In het tweede kwartaal is de economie van de eurozone nauwelijks gegroeid en in Nederland zelf drukt een lagere gaswinning de groei. De ogen zijn erg gericht op China, waar een stevige en onverwachte devaluatie van de munt is doorgevoerd. Na een eerste schok zijn markten gekalmeerd. Vooral de grondstoffenmarkt en aandelenbeurzen liepen door de devaluatie aanvankelijk averij op.

Wisselkoers euro daalde minder dan 1%

Van besmetting van andere munten in opkomende economieën is vooralsnog geen sprake. Op weekbasis daalde de wisselkoers van de euro minder dan een procent ten opzichte van de dollar. Een zwakkere euro is goed voor de export.

Of registreer je om te kunnen reageren.