Home

Achtergrond

Protesterende boeren informeren consument

Terwijl de media-aandacht uitgaat naar brandende trekkerbanden, afgesloten snelwegen, massale optochten met trekkers en vrachtwagens die leeggehaald worden, zijn door heel Europa veel boerenprotesten gericht op het voorlichten van de consument.

De consument weet vaak niet wat er speelt, is de gedachte achter deze acties. Het bekendste voorbeeld ervan is Tractor Rosa, een knalroze Valtra-tractor waarmee jonge landbouwers van Groene Kring door Vlaams België toeren en voorbijgangers aansporen om de petitie ‘S.O.S. voedselprijzen’ te tekenen. ‘Zeg nee tegen de prijzenslag op de kap van boer en tuinder, zeg ja tegen de eerlijke voedselprijzen’ is hun boodschap.

Jasje-dasje

Ook in Duitsland proberen boeren aan de consument uit te leggen dat de boer haast niks krijgt voor de melk, dus trokken boeren van het Bayerische verband, keurig gekleed met stropdas, onlangs richting de supermarkt voor een vriendelijke actie.

Getoiletteerde koeien

In Engeland kochten melkveehouders de melkschappen leeg, ze plakten stickers op de producten om uit te leggen wat de boer ervoor krijgt en ze liepen met keurig getoiletteerde koeien in de supermarkt om aandacht te vragen voor hun probleem.

De boerenacties in Frankrijk vallen, als het gaat om vuur en rook, het meest op. Toch staan er ook Franse boeren bij supermarkten om de consument uit te leggen wat er aan de hand is.

'De consument staat achter ons'

Terwijl protesteren in Nederland een laatste redmiddel is dat maatschappelijk weinig waardering oplevert, gaat iedere beroepsgroep in Frankrijk de straat op als ‘het elastiekje eigenlijk al geknapt is’. In de Franse cultuur is het dan gebruikelijk om via een staking aan te geven: ‘regering, doe er iets aan’. Zoals een in Frankrijk wonende, van oorsprong Nederlandse boer die ook bij een supermarkt heeft gestaan, verklaart: “Wij hebben uitgelegd wat het probleem is. De consument staat achter ons.”

Foto

 • In heel Bayern voerden boeren actie bij supermarkten, met borden en - zoals hier - met kalveren.

  In heel Bayern voerden boeren actie bij supermarkten, met borden en - zoals hier - met kalveren.

  Foto: Bayerischer Bauern Verband
 • Deze boer in Telford kocht de schappen melk leeg. Engelse boeren liepen ook met koeien in de supermarkt en plakten stickers.

  Deze boer in Telford kocht de schappen melk leeg. Engelse boeren liepen ook met koeien in de supermarkt en plakten stickers.

  Foto: National Farmers Union
 • Jonge Belgische boeren van De Groene Kring rijden met tractor Rosa door heel België om handtekeningen te scoren.

  Jonge Belgische boeren van De Groene Kring rijden met tractor Rosa door heel België om handtekeningen te scoren.

  Foto: De Groene Kring
 • Franse boeren leggen aan de supermarktmanager uit wat het probleem is.

  Franse boeren leggen aan de supermarktmanager uit wat het probleem is.

  Foto: ANP
 • Franse boeren plakken stickers op supermarktproducten met de tekst: "Gemaakt met melk dat wordt verkocht met verlies. Boeren gewurgd. Savencia gespekt".

  Franse boeren plakken stickers op supermarktproducten met de tekst: "Gemaakt met melk dat wordt verkocht met verlies. Boeren gewurgd. Savencia gespekt".

  Foto: ANP
 • De Franse minister van Landbouw Stéphane Le Foll bij een protestactie voor 'Viande Français', ofwel Frans vlees. Franse rundveehouders deelden vlees uit, om de consument ervan te overtuigen vlees uit eigen land te kopen.

  De Franse minister van Landbouw Stéphane Le Foll bij een protestactie voor 'Viande Français', ofwel Frans vlees. Franse rundveehouders deelden vlees uit, om de consument ervan te overtuigen vlees uit eigen land te kopen.

  Foto: ANP
 • Franse boeren delen supermarktproducten uit aan voorbijgangers.

  Franse boeren delen supermarktproducten uit aan voorbijgangers.

  Foto: ANP
 • Belgische boeren barbecueën buiten een supermarkt. Op het spandoek staat: "Alles aan het varken is goed, behalve de prijs!"

  Belgische boeren barbecueën buiten een supermarkt. Op het spandoek staat: "Alles aan het varken is goed, behalve de prijs!"

  Foto: ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.