Home

Achtergrond 1 reactie

Olieprijs duikt onder $50

De olieprijs dook deze week voor het eerst dit jaar weer onder de $50: $49,50 (159 liter).

Niet alleen de dagprijs van olie, maar ook de prijs voor de levering van olie op lange termijn (bijvoorbeeld voor over vijf jaar) daalde in de afgelopen week. Het aanbod en het potentiële aanbod dat uit Iran kan komen hangt boven de markt, legt Remco Wiegmink van Nife Energieadvies uit. Aan de vraagkrant zijn er aanhoudende berichten over economische zwakte uit China, ook dat zorgt voor een daling van de olieprijs. Ook in de rest van de wereld wordt fors minder vraag naar Brentolie verwacht, wat voor een verdere daling van de olieprijs kan zorgen.

Duurzame energie draagt bij aan dagprijzen

De baseloadprijs van de elektriciteit ligt op €38,09 per MWh voor 2016. De productie van duurzame energie, zoals windenergie, droeg bij aan de stabiele dagprijzen. Het meest spannende aan de stroommarkt zijn de resultaten van de grote energieleveranciers, die het heel zwaar hebben op het moment. De continue daling van de prijs van kolen kan bijdragen aan verder dalende langetermijnprijzen van elektriciteit op de groothandelsmarkt.

Lage rivierstanden

De OTC-elektraprijzen volgen de bewegingen op de gasmarkt, vooral de peakprijzen daalden met circa 0,8 euro/MWh. De hoge temperaturen van de afgelopen weken zorgen met name in Duitsland en Frankrijk voor lage rivierstanden. Lage rivierstanden zorgen voor minder koelwater, wat de capaciteit van elektriciteitscentrales beperkt. Dit zorgt voor een drukkend effect op het aanbod van elektriciteit. Voor de lange termijn wordt verwacht dat de warmte in Europa aanhoudt en de prijzen daardoor op het huidige niveau blijven.

Gasprijs naar laagste punt in afgelopen jaar

Het gas is de laatste tijd ook mee naar beneden gegaan met de olieprijzen. De gasprijs voor de levering op de lange termijn is naar nagenoeg het laagste punt in het afgelopen jaar gegaan. Er is een relatie tussen olieprijzen en gasprijsontwikkelingen. Op de korte termijn is de exportvraag door het warme weer niet hoog, maar het is ook niet warm genoeg zodat de airco's aan gaan en er extra elektriciteit geproduceerd moet worden in gascentrales. De gasprijs 2016 ligt nu kaal op 19,7 cent per kuub.

Eén reactie

  • agro1

    tot zover de prijsondersteuning van bio-energie. alles goedkoop. voed de wereld en verhonger.

Of registreer je om te kunnen reageren.