height:550px AlgemeenAchtergrond

Fikse boetes door antibioticajacht

Veehouders en dierenartsen krijgen te maken met hoge boetes voor verkeerd antibioticagebruik. Ondertussen vlakt de daling in het gebruik af.

Dit jaar, 3 maart: de inlichtingen- en opsporingsdienst (IOD) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet een inval bij een bedrijf in Gelderland. Op het bedrijf wordt een grote hoeveelheid diergeneesmiddelen in beslag genomen, waaronder antibiotica. De ondernemer wacht een strafrechtelijk onderzoek. De inval laat twee dingen zien: er is kennelijk nog steeds een markt voor illegale antibiotica en de opsporingsdienst van de NVWA heeft de aanpak van illegaal antibioticagebruik tot een speerpunt gemaakt.

Praktijk niet in overeenstemming met regels

Dat de NVWA sinds de invoering van de aangescherpte regels voor het antibioticagebruik (sinds 
1 maart 2014 van kracht) controleert op de naleving van de regels, heeft een groot aantal veehouders gemerkt. Een deel van hen werd geconfronteerd met aanmerkelijke boetes die kunnen oplopen tot € 5.000 per overtreding.

Het beeld dat uit de inspecties naar voren komt is dat de praktijk nog lang niet altijd in overeenstemming is met de regels. Dierenartsen schrijven soms te veel middelen voor, middelen worden te lang bewaard en de registratie is niet altijd op orde.

[([002_rb-image-2674185.jpeg]:inzetgroot)]

Beheer
WP Admin