Home

Achtergrond 1 reactie

Effect Chinese beurskrach nog onduidelijk

Met angst en beven wordt gekeken naar de ontwikkelingen in China. Voorlopig is het nog afwachten of de koersdalingen van de afgelopen weken een periode van stagnatie of een nieuwe recessie aankondigen. Of dat het een overtrokken reactie blijkt te zijn op ontwikkelingen in China.

Na een dramatische beursdag gisteren schoten vandaag de koersen weer net zo hard omhoog. De aanhoudende koersval op de Chinese aandeelbeurzen dreunde na in Europa en andere delen van de wereld, maar inmiddels zijn er ook al weer signalen dat het uiteindelijk met de gevolgen voor de economie niet zo'n vaart gaat lopen.

Niet onverwacht

Volgens Jacques van de Wal van het Economisch Bureau van ABN Amro is de koerscorrectie op de Chines beurs niet helemaal onverwacht. "De koersen zijn daar in een jaar met soms 150 procent gestegen, en dat stond niet meer in verhouding tot de reële economie." Volgens van de Wal zijn de koersbewegingen extra heftig geworden omdat er enige twijfel was of de Chinese overheid nog wel op de goede manier ingrijpt. "Ze hebben eerst geprobeerd de koersen te steunen door aandelen op te kopen en vervolgens de koers van de Chinese munt laten devalueren. Dat heeft niet goed uitgepakt."

Olieprijs fors gedaald

Tegelijkertijd wijzen experts wijzen ook op gunstige effecten van bijvoorbeeld de fors gedaalde olieprijs. Daar staat voor exporteurs vanuit de eurozone weer tegenover dat de euro de stijgende lijn inzette. Maar ook de koers van de euro ten opzichte van de dollar ging op dinsdag al weer omlaag. Het grote verschil met de beursschommelingen rond de schulden van Griekenland is dat de Griekse economie een kleine 1,5 procent uitmaakt van de EU economie. China is de tweede economie ter wereld na de VS en geldt als de maakfabriek van de wereld.

Effect lastig in te schatten

De grote vraag is voorlopig hoe groot het effect van de haperende economie in China werkelijk is. De omvang van de problemen in China blijven lastig in te schatten. Uiteindelijk is daar de regering altijd nog de baas en heeft de communistische partij het laatste woord. En veel andere landen zijn inmiddels afhankelijk van een florerende Chinese economie. Niet alleen de Nederlandse export van agrarische producten doet goede zaken met melkpoeder bijvoorbeeld. Dat is directe export naar China. Andere landen die belangrijk zijn voor de Nederlandse agrarische sector hebben een fors belang bij een florerende Chinese economie. In de eerste plaats Duitsland als de economische motor in de EU. De beurskoersen van de Duitse luxe automerken kelderen als het slecht gaat in China en dat krijgt gevolgen in Duitsland.

Zachte landing

Volgens Van de Wal is China voor Nederland inmiddels de vierde exportmarkt, tenminste op basis van toegevoegde waarde. ABN Amro gaat er vooralsnog vanuit dat de economie in China een zachte landing maakt. Voor de land- en tuinbouw is voorlopig nog de vraag hoe groot het effect van de haperende economie in China uit zal pakken.

Eén reactie

  • agratax2

    Wie gisteren zijn aandelen heeft gekocht en vandaag heeft verkocht, heeft een mooie daguur verdiend.  Laten we niet al te veel speculeren over 'Hoe enorm mis het kan gaan'. Doen we dat dan roepen we de ellende over ons af, eenvoudig stil zitten tijdens het scheren en je wordt niet gesneden.

Of registreer je om te kunnen reageren.