Home

Achtergrond

Dalende trend energie houdt aan

De energiemarkt is rustig, de dalende trend houdt aan. De economische ontwikkelingen houden de brandstofmarkten het meest bezig, aldus Remco Wiegmink van Nife Energieadvies.

Men maakt zich zorgen over China waar de economie harder lijkt af te koelen dan men verwacht had. Ook de wisselkoersen schuiven omdat de landen tegen elkaar aan het opbieden zijn wie de goedkoopste munt heeft. De wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar is relevant voor de olieprijs, omdat de wisselkoers de effectieve prijs van olie in Europa bepaalt.

Olieprijs daalt, maar minder snel

De waarde van de euro is gestegen. Daardoor daalt de prijs van olie nog steeds, maar dit gaat minder snel dan de afgelopen weken. De trendprijs van olie is $48,69 (159 liter). De investeringen in Amerika in de oliesector blijven toenemen. Als gevolg hiervan zal het aanbod van olie op de lange termijn blijven toenemen. Dit verhoogt de kans op prijsdalingen.

Gasprijs schommelend omlaag

Per saldo daalden de gasprijzen van handelsplatform TTF de afgelopen week nog iets verder, maar tussen de dagen ging het op en af. Oorzaak was de wisselende Noorse aanvoer door diverse productie-onderbrekingen en de start van onderhoud aan de transportleiding voor Russisch gas naar Duitsland. Het zorgde begin deze week voor een prijsstijging van circa 0,3 cent per kubieke meter op de korteretermijntijdvakken. Het aanbod kan blijven toenemen als de werkzaamheden aan de pijplijn zijn afgerond.
Later keerde de neerwaartse druk op de prijzen terug; de vraag blijft laag door het mooie weer en herstelde aanvoer. De dagmarkt zit nu op 18,64 centen de 2016 prijs ligt op 19,20 cent per kuub.

Elektriciteitsmarkt stabiel

Dalende kolenprijzen en stijgende prijzen voor CO2-rechten zorgden voor een stabiele prijsontwikkeling op de elektriciteitsmarkt. De dagprijzen van elektriciteit stegen de afgelopen week als gevolg van het verminderde aanbod hernieuwbare energie.

De huidige langetermijnverwachting is dat de warmte in Europa de komende weken aanhoudt en de elektriciteitsprijzen daardoor op het huidige niveau blijven. Door de temperatuur kan de prijs van elektriciteit op de dagmarkt, die nu op €43 per MWh ligt, dalen. De prijs voor 2016 ligt rond de €38.

Dieselprijs onder 90 cent per liter

De dieselprijs blijft met €87,67 onder de 90 cent per liter bij een minimale afname van 1.000 liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.