Home

Achtergrond

Dalende olieprijs gijzelt energiemarkt

De olieprijs bereikt deze week het laagste punt sinds eind januari, namelijk $50. Sinds begin juli daalt de oliekoers. Alleen medio januari was de olie goedkoper. Toen kostte een vat (159 liter) Brentolie $46.

De reden van de daling is het overaanbod van olie en een blijvend tegenvallende vraag naar olie vanuit Azië. Magere economische berichten vanuit China voeden het negatieve sentiment op de oliemarkt waardoor de olieprijs nog sterker daalt. Dit kan mogelijk leiden tot een daling van de langetermijnprijs van Brentolie, verwachten marktanalisten van Nuon.

Ontwikkeling wereldeconomie drukt olieprijs

Vorige week was leefde de markt even op en liep de koers op naar ruim $53 per vat. Begin deze week pakte de koers de dalende trend weer op na berichten over de matige ontwikkeling van de wereldeconomie.

Dieselprijs 89 cent per liter bij Farmers4All

De dalende olieprijs houdt ook andere energiemarkten in de greep. De dieselprijs blijft zakken. Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een dieselprijs af van krap 89 cent per liter bij een afname van minimaal 1.000 liter.

Toename Noorse gasaanvoer laat gasprijs dalen

Agro-energy meldt dat vanaf eind vorige week de gasaanvoer vanuit Noorwegen sterk is toegenomen met circa 70 miljoen kuub per dag. De toename vanuit Noorwegen was de afgelopen periode beperkt door onderhoudswerkzaamheden aan diverse boorplatforms. De toename van de hoeveelheid gas op de markt liet gasprijs op de dagmarkt dalen met 0,5 cent per kuub. De lange termijnprijzen daalden mee. Woensdag noteerde TTF een contractprijs 2016 van 19,76 cent per kuub en voor 2017 19,82 cent per kuub.

Bodem voor dagprijs gas

Doordat de dagprijs intussen vergelijkbaar is met de augustus- en septemberprijs, gaat erg veel gas naar de gasopslagen. Dit zorgt voor een prijsbodem voor de dagprijs.

Groot aanbod wind- en zonne-energie

De elektriciteitsprijzen dalen mee met de dalende olie- en gasprijzen. APX noteerde een daluurprijs voor 2016 van €38 en 2017 €35,95 per MWh. De dagprijzen voor stroom zijn dalen door het grote aanbod wind- en zonne-energie.

Ook de dagprijzen van elektriciteit daalden. Dit kwam door een verminderde vraag en ruimschootse productie. Met name de opbrengsten uitwindenergie en zonne-energie stegen flink ten opzichte van voorgaande weken. APX noteerde woensdag een daluurprijs van €34,7 per MWh.

Warm weer kan gasprijs laten stijgen

Mogelijk dat volgende week de dagprijs voor gas stijgt. Nuon verwacht voor de lange termijn dat de warmte in met name Duitsland en Oost-Europa aanhoudt. Deze ontwikkeling kan zorgen voor een tekort aan koelwater dat nodig is voor de elektriciteitsproductie. Hierdoor kan de dagprijs van elektriciteit stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.