Home

Achtergrond

Beurzen in achtbaan op zoek naar evenwicht

De internationale beurzen leken de afgelopen week op een achtbaan van de zwaarste categorie: enorme koersdalingen vooral afgelopen maandag, gevolgd door herstel op dinsdag of woensdag.

Ook vorige week waren er al grote koersdalingen op vooral de Chinese beurs in Shanghai die andere beurzen meetrok.

Chinese economie

Er bestaat grote zorg bij beleggers over de Chinese economie. Het is weliswaar nog steeds de vraag of er sprake is van groei of minder groei. Steun van de Chinese overheid kon de beurzen niet overeind houden en de onverwachte devaluatie van de Chinese yuan maakte de situatie alleen maar slechter.

De belangrijkste index in China, de Composite index in Shanghai , stond begin juni nog op 5.166 punten, afgelopen woensdag was dat gekelderd naar 2.927 punten, een daling van ruim 43 procent. Daarbij moet bedacht worden dat de koersen in Shanghai binnen een jaar met circa 150 procent waren gestegen.

Fors verlies voor alle beursindexen

Ten opzichte vorige week stonden afgelopen woensdag alle beursindexen op een fors verlies. Min 9 procent voor de Hangsen (Hongkong), min 6 procent in New York voor de Dow Jones. De AEX stond woensdag bijna 9 procent lager dan de woensdag ervoor. De Duitse Dax daalde met ruim 6 procent.

Südzucker beperkte de schade

Ook de aandelen in de Boerderij-index ontsprongen de dans niet. Alle aandelen stonden in de min. Voor suikerconcern Südzucker beleef de schade nog beperkt met een daling van 0,2 procent. Daar gingen vorige week een flinke daling aan vooraf. Een groot aantal afnemers hebben schadeclaims ingediend voor de te hoge suikerprijzen vanwege betrokkenheid bij prijsafspraken met andere suikerleveranciers.

Grootste daling voor Syngenta

De grootste daling deed zich voor bij de Zwitserse leverancier van zaden en bestrijdingsmiddelen Syngenta. Woensdag trok Monsanto het overnamebod in. Daarop daalde de koers van Syngenta in een dag ruim 18 procent naar 309,90 Zwitserse frank. In een week tijd is de koers van Syngenta nu 19,5 procent gedaald.

Monsanto profiteert van afketsen overname

De koers van Monsanto profiteerde van het afketsen van de overname. Op woensdag steeg de koers met 8,6 procent. Dat de koers in een week toch ruim 5 procent daalde moet vooral worden toegeschreven aan het algehele slechte verloop van de beurskoersen wereldwijd.

Vooralsnog is het wachten op een nieuw evenwicht op de beurzen. De algemene malaise heeft momenteel de grootste invloed op het verloop van de koersen.

Of registreer je om te kunnen reageren.