Home

Achtergrond

Angst over China beïnvloedt grondstoffen

Het onderuitgaan van de financiële markten zorgde voor een een daling van de olie- en de andere grondstofprijzen, legt Remco Wiegmink van Nife energieadvies uit.

Voor de markten staat China gelijk aan de vraag naar grondstoffen: als de financiële markten van China onderuitgaan, gaan de prijzen voor de grondstoffen over het hele spectrum onderuit.

Olieprijs gezakt naar $43,44 per vat

De olieprijs daalde begin deze week heel snel, maar trok weer wat bij naar $43,44 per vat van 159 liter. Vorige week kostte de olie nog $48,69. Olieproducenten proberen door extra volume hun inkomsten op niveau te houden. Hierdoor is een negatieve prijsspiraal ontstaan. 

Groot aanbod gas

De gasmarkt heeft deze week te kampen met een groot aanbod. Er is voor de komende maanden relatief veel LNG besteld voor Europa omdat de vraag vanuit Azië naar LNG (vloeibaar gas) wat lager ligt. Dat komt door de economische problemen in China, maar ook omdat Japan de eerste kerncentrales weer aangezet heeft.

Er is weer meer aanvoer omdat de werkzaamheden aan de Nordstream-transportleiding voor Russisch gas afgerond zijn. De neerwaartse druk op gasprijzen van handelsplatform TTF houdt aan: voor 2016 18,851 cent en 2017 19,087 cent. De dagprijs voor gas is 18,85 cent.

Elektriciteitsprijzen dalen langzamer

De elektriciteitsprijzen dalen langzamer dan de prijzen voor brandstoffen. Het rendement van kolen en gascentrales nam wat toe. De dagprijzen van elektriciteit waren de afgelopen week stabiel, APX is €45,64 per MWh. De baseload-prijs voor stroom voor 2016 is €37,60 en voor 2017 €35,75.
De dieselprijs daalde van €87,67 verder en is nu 83,45 cent per liter bij een minimale afname van 1.000 liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.