Home

Achtergrond

Zwakke euro laat export bloeien

Het CBS heeft de economische groei van het eerste kwartaal van 2015 bijgesteld van 0,4 naar 0,6 procent.

De groei komt door toegenomen consumptie, bedrijfsinvesteringen en de export. Rabobank verwacht dat door de waardevermindering van de euro ten opzichte van de Britse pond en de Amerikaanse dollar de export de komende maanden verder zal aantrekken.

Nederland doet het beter

Nederland doet het beter in vergelijking met de internationale economie. Het IMF ziet economische groei namelijk licht vertragen. De internationale economie groeit dit jaar iets trager dan in 2014 en gaat minder hard vooruit dan eerder werd gedacht, verwacht Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat meldt het ANP.

Groei van 3,8 procent

Het IMF verwacht dat de internationale economie dit jaar met 3,3 procent groeit, na een plus van 3,4 procent in 2014. In april ging het fonds nog uit van een groei met 3,5 procent. De vertraging komt vooral door eenmalige factoren, zoals het strenge winterweer dat in de eerste maanden van 2015 een zware rem zette op de Amerikaanse economie. Voor 2016 wordt een groei met 3,8 procent voorspeld.

Vooral in opkomende economieën neemt de groei voorlopig af, voorspelt het IMF. Zo valt de groei van China dit jaar terug van 7,4 naar 6,8 procent, terwijl de Braziliaanse economie naar verwachting 1,5 procent kleiner wordt.

Groei in de eurozone

Voor de eurozone wordt onveranderd een groei van 1,5 procent voorspeld in 2015, gevolgd door een plus van 1,7 procent. De economen van het fonds werden daarbij positiever over de vooruitzichten voor Spanje en Italië. De recente ontwikkelingen in Griekenland zetten de economie van dat land zwaar onder druk, verwacht het IMF.

Voor de valutamarkt spelen er veel meer factoren een rol dan alleen de situatie rondom Griekenland. De dollar steeg in waarde ten opzichte van alle belangrijke valuta, waaronder de euro als gevolg van de positieve cijfers over de Amerikaanse economie.

Of registreer je om te kunnen reageren.