Home

Achtergrond 1913 x bekeken 1 reactie

Verschillend lot voor kunstmestbedrijven

Het aandeel Yara sloot woensdag af op een koers van 422,9 Noorse kroon, het hoogste niveau sinds 16 maart.

De Noorse producent van stikstofkunstmest rapporteerde deze week dan ook goede cijfers voor het tweede kwartaal. Yara verkocht meer en tegen een hogere marge. De omzet nam 20 procent toe en het bedrijfsresultaat steeg 21 procent, in beide gevallen wat beter dan veel analisten hadden verwacht.

Stijgende prijzen

Beleggers putten hoop uit de prijzen die Yara rapporteert. In het voorjaar lag de prijs voor ureum op $260 per ton en dat was de laagste koers in jaren. Sindsdien zijn prijzen weer gestegen tot $290. Dat komt met name doordat China wat minder ureum aanbracht op de wereldmarkt. De beurskoers van Yara wordt ook ondersteund door de verkoop van een aandeel in een Britse joint venture met CF Industries.

Ander verhaal voor K+S

Het verhaal is heel anders voor K+S, dat kunstmest op basis van kali maakt. De Duitse onderneming won eerder juist flink terrein op de beurs. Het Canadese PotashCorp legde een overnamebod van €41 per aandeel neer. De koers steeg naar €38 maar keerde woensdag terug naar €36. K+S geeft namelijk in alle toonaarden aan niet overgenomen te willen worden, en wordt daarbij ondersteund door de lokale politiek.

Overname niet verbieden

De regeringscoalitie van deelstaat Hesse zei woensdag dat K+S Duits moet blijven, ook omdat anders het hoofdkantoor in Kassel vermoedelijk wordt afgeslankt. De deelstaat heeft niet de macht een overname te verbieden, maar bracht haar mening toch in stemming in het deelstaatparlement. Daar werden de Christendemocraten en Groenen gesteund door de sociaaldemocratische oppositie.

De uitslag is gênant voor PotashCorp-CEO Jochen Tilk, die niet ver van Kassel geboren en getogen is. K+S-topman Norbert Steiner wil €50 per aandeel plus garanties op het gebied voor werkgelegenheid en het behoud van banen op topniveau in Duitsland. De Canadezen en Duitsers hebben allebei last van lage prijzen en Russische prijsvechters, maar het verschil tussen het bod en wat Steiner vraagt is wel groot.

JBS en Brazil Foods

De aandelen van de Braziliaanse vleesconcerns JBS en Brasil Foods zijn de laatste dagen flink gedaald. De oorzaak van de daling ligt grotendeels in de onzekerheid die de hele Braziliaanse beurs in gijzeling houdt. President Dilma Rousseff staat voor een dilemma. De economie kan in de ernstigste recessie in 25 jaar terecht komen en tegelijk moet het land eigenlijk tientallen miljarden investeren in een betere infrastructuur en educatie.

Begrotingsoverschot verlagen

Volgens Braziliaanse media heeft Rousseff besloten de doelstelling voor een primair begrotingsoverschot te verlagen. De primaire begroting is de begroting maar dan zonder de rentebetalingen die het land moet doen op haar staatsschuld. De berichten leidden tot een forse daling van de waarde van de Braziliaanse munt, en koersdaling voor veel aandelen op de beurs van São Paulo.

Eén reactie

  • farmerbn

    Boeren kunnen beter investeren in aandelen van bedrtijven die ze kennen (agrarische) dan in het vergroten van hun boerderij. Aanverwante bedrijven (yara,bayer etc) maken veel winst (over de rug van de boer) en daar kun je dan aan mee profiteren. Bij een hoge prijs van bv kunstmest van yara , krijg je later een hogere vergoeding voor de aandelen die je van hen hebt. Bij een lage kunstmestprijs profiteert je boerderij dus het is altijd bingo.

Of registreer je om te kunnen reageren.