Home

Achtergrond

Tropisch weer stuwt stroomprijs op

Deze en volgende week kunnen de verwachte tropische temperaturen zorgen voor een stijging van de vraag naar elektriciteit. Dit komt door een toenemend gebruik van airco's. Een groeiende vraag kan vervolgens zorgen voor een stijging van de dagprijs van elektriciteit.

Elektriciteitscentrales kampen met koelingsproblemen. De beschikbaarheid van koelwater neemt af. Elektriciteitscentrales gebruiken rivier- of zeewater om te koelen. De temperatuur van het water stijgt waardoor het moeilijker is om het water als koelmiddel te gebruiken. Dit heeft invloed op de productiecapaciteit van de centrales. Deze neemt af.

In de prijzen is deze ontwikkeling nog niet terug te zien. Contractprijs 2016 is €48,55 per MWh. Contractprijs 2017 is €48,18 per MWh. Dit zijn vergelijkbare contractprijzen met vorig week.

De overheid nam onlangs het besluit om de gasproductie in Groningen te beperken. Ondanks dit voornemen, is de gasprijs gelijk gebleven, meldt marktanalist Remco Wiegmink van Nife Energieadvies. De onderhandelingen over gas tussen Oekraïne en Rusland zijn stilgelegd. Oekraïne is doorvoerland van Russisch gas.

Aan het begin van de week kwam de gasprijs op de dagmarkt iets boven de €21 per MWh. Voor de lange termijn gelden vergelijkbare prijzen. Dit is een vergelijkbare prijs met vorige week.

De Verenigde Staten onderhandelen met Iran over nucleaire wapens. Eerder was een deadline voor de onderhandelingen gesteld op 30 juni. Toch praten beide landen nog met elkaar door. Uitkomst van de onderhandelingen kan zijn dat de exportsancties worden opgeheven en Iran weer volop olie op de markt kan brengen. Dit kan op termijn leiden tot daling van de olieprijs. Tot nu toe is de olieprijs heel stabiel. Deze week bewoog de olieprijs net iets boven de $62 per vat (159 liter). 
De dieselprijs is iets lager dan vorige week, namelijk 96 cent per liter. Vorige week kostte een liter 96,21 cent. Dat blijkt uit gegevens van inkoopcollectief Farmers4all.

Of registreer je om te kunnen reageren.