AlgemeenAchtergrond

Politie machteloos tegen slimme boeven

Tientallen keren sloegen dieven sinds 1 januari toe in de grensstreek met Duitsland. Vooral zitmaaiers worden gestolen en ook shovels zijn niet veilig.

Op het politiebureau in Borculo (Gld.), thuisbasis van brigadier Ben ter Woerds, hebben ze het op een rijtje gezet. De eerste helft van dit jaar zijn in de grensstreek van politieregio Oost-Gelderland – ruwweg tussen Coevorden en Nijmegen – rond 40 zitmaaiers en 18 shovels gestolen, soms in combinatie met diefstal van gereedschap, kettingzagen en dergelijke. In Wehl (Gld.) werd in april nog een trekker met dumper ter waarde van € 70.000 gestolen. Het aantal brandstofdiefstallen loopt ook op. Zeker de grensstreek met Duitsland blijkt de afgelopen jaren een ideaal gebied voor het dievengilde om toe te slaan op agrarische bedrijven.

Onopvallende diefstal

Ben Pappot is varkensfokker onder de rook van Eibergen (Gld.). Begin mei werd bij hem uit een schuur een zitmaaier gestolen. Ter Woerds nam bij hem ter plekke de aangifte op. De dieven gebruikten gereedschap uit Pappots werkplaats. De maaier stond met een ketting vast aan een trap. “Ze hebben aardig wat moeite moeten doen om hem los te krijgen. Ze hebben alles netjes teruggezet. Op de plek waar de maaier stond, hebben ze een skelter gezet en daar een deken overheen gegooid. Zo viel de diefstal van de zitmaaier amper op.”

Lees in deze interactieve foto wat brigadier Ter Woerds over de diefstallen zegt.

Diefstal is gesprek van de dag

Pappot heeft er geen slapeloze nachten van. “Natuurlijk baal ik er wel van. De maaier heeft me € 3.600 gekost en was pas twee jaar oud. De oudere maaiers bij de buren laten ze staan. Deze dieven weten precies wat ze willen hebben.”

De diefstal heeft zeker impact op de buurt gehad, vertelt de Oost-Gelderse varkensfokker. “Iedereen heeft het erover. Mensen zetten nu bijvoorbeeld de elektrische fiets in huis. Laatst zagen we een verdachte donkere auto rijden waar we achteraan zijn gegaan. Het bleek iemand uit de streek te zijn die niets kwaads in de zin had. Dat soort dingen krijg je ervan.”

Blijf alert

Het helpt zeker als bewoners van het buitengebied alert zijn en verdachte zaken melden bij de politie. “Mensen kunnen altijd 112 bellen als ze bijvoorbeeld onbekenden zien die zich ergens verdacht ophouden. Als het even kan, gaat er dan een surveillancewagen op af. En zelf mensen aanspreken kan ook zinvol zijn. Zo laat je mensen zien dat ze zijn opgemerkt.”

Geen zicht op identiteit van daders

De politie heeft nog geen enkel zicht op wie de daders of de dadergroepen zijn van diefstallen zoals bij Pappot. Brigadier Ter Woerds: “Zijn het Polen, Roemenen, Nederlanders? We weten het niet. We hebben evenmin de afzetmarkt duidelijk in beeld. We hadden laatst wel een geval van diefstal van een shovel in Haaksbergen. Die shovel werd binnen 24 uur bij toeval aangetroffen in een truck aan de grens met Polen. Het is voor ons best frustrerend dat we zo moeilijk zicht kunnen krijgen op de daders.”

Lees meer over diefstal: Groeiend probleem: diefstal op de boerderij

Hoe u diefstal kan voorkomen

Met relatief eenvoudige maatregelen is diefstal te voorkomen. Een QuickScan door een adviseur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) levert tal van tips op. Enkele voorbeelden in deze interactieve afbeelding:

Beheer
WP Admin