Home

Achtergrond 6 reacties

Politie machteloos tegen slimme boeven

Tientallen keren sloegen dieven sinds 1 januari toe in de grensstreek met Duitsland. Vooral zitmaaiers worden gestolen en ook shovels zijn niet veilig.

Op het politiebureau in Borculo (Gld.), thuisbasis van brigadier Ben ter Woerds, hebben ze het op een rijtje gezet. De eerste helft van dit jaar zijn in de grensstreek van politieregio Oost-Gelderland – ruwweg tussen Coevorden en Nijmegen – rond 40 zitmaaiers en 18 shovels gestolen, soms in combinatie met diefstal van gereedschap, kettingzagen en dergelijke. In Wehl (Gld.) werd in april nog een trekker met dumper ter waarde van € 70.000 gestolen. Het aantal brandstofdiefstallen loopt ook op. Zeker de grensstreek met Duitsland blijkt de afgelopen jaren een ideaal gebied voor het dievengilde om toe te slaan op agrarische bedrijven.

Onopvallende diefstal

Ben Pappot is varkensfokker onder de rook van Eibergen (Gld.). Begin mei werd bij hem uit een schuur een zitmaaier gestolen. Ter Woerds nam bij hem ter plekke de aangifte op. De dieven gebruikten gereedschap uit Pappots werkplaats. De maaier stond met een ketting vast aan een trap. “Ze hebben aardig wat moeite moeten doen om hem los te krijgen. Ze hebben alles netjes teruggezet. Op de plek waar de maaier stond, hebben ze een skelter gezet en daar een deken overheen gegooid. Zo viel de diefstal van de zitmaaier amper op.”

Lees in deze interactieve foto wat brigadier Ter Woerds over de diefstallen zegt.

Diefstal is gesprek van de dag

Pappot heeft er geen slapeloze nachten van. “Natuurlijk baal ik er wel van. De maaier heeft me € 3.600 gekost en was pas twee jaar oud. De oudere maaiers bij de buren laten ze staan. Deze dieven weten precies wat ze willen hebben.”

De diefstal heeft zeker impact op de buurt gehad, vertelt de Oost-Gelderse varkensfokker. “Iedereen heeft het erover. Mensen zetten nu bijvoorbeeld de elektrische fiets in huis. Laatst zagen we een verdachte donkere auto rijden waar we achteraan zijn gegaan. Het bleek iemand uit de streek te zijn die niets kwaads in de zin had. Dat soort dingen krijg je ervan.”

Blijf alert

Het helpt zeker als bewoners van het buitengebied alert zijn en verdachte zaken melden bij de politie. “Mensen kunnen altijd 112 bellen als ze bijvoorbeeld onbekenden zien die zich ergens verdacht ophouden. Als het even kan, gaat er dan een surveillancewagen op af. En zelf mensen aanspreken kan ook zinvol zijn. Zo laat je mensen zien dat ze zijn opgemerkt.”

Geen zicht op identiteit van daders

De politie heeft nog geen enkel zicht op wie de daders of de dadergroepen zijn van diefstallen zoals bij Pappot. Brigadier Ter Woerds: “Zijn het Polen, Roemenen, Nederlanders? We weten het niet. We hebben evenmin de afzetmarkt duidelijk in beeld. We hadden laatst wel een geval van diefstal van een shovel in Haaksbergen. Die shovel werd binnen 24 uur bij toeval aangetroffen in een truck aan de grens met Polen. Het is voor ons best frustrerend dat we zo moeilijk zicht kunnen krijgen op de daders.”

Hoe u diefstal kan voorkomen

Met relatief eenvoudige maatregelen is diefstal te voorkomen. Een QuickScan door een adviseur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) levert tal van tips op. Enkele voorbeelden in deze interactieve afbeelding:

Laatste reacties

 • J@gertje

  Zet de douane weer aan de grens.

 • agratax2

  Oprit verklikker prachtig idee. Maar waarom koppelen we die niet aan een camera, zodat de dieven of hun voertuig duidelijk in beeld komen inclusief nummerbord en type voertuig. Koppel dit aan computer en internet rechtstreeks naar 112. 

 • varkenshouder1

  Ze komen niet altijd via de oprit. Ook bij mij stalen ze een 300 kg zware zitmaaier. Die hebben ze meer dan 100 meter over het land getrokken met de wielen geblokkeerd en daar is hij opgeladen. 6 maanden daarvoor was een keer het slot geforceerd zonder diefstal. Toen zijn ze hun plan komen bekijken wat ze 6 maanden daarna uitvoerden.
  Volgens mij werken idd alleen gerichte grenscontroles en hardere straffen. Als er iemand gepakt wordt loopt die de dag erop alweer rond. Ik denk wel dat er veel naar het oostblok verdwijnt dus grenscontroles opnieuw instellen op elke overgang. Het geld voor Griekenland hadden we daarvoor kunnen gebruiken.

 • Khalid en zijn maten

  Ik heb ook al eens om half 5 's morgens de politie gebeld omdat ik een Bulgaars busje zag staan op een doodlopend zandweggetje,maar nee,half 5 in de morgen, dan komt er geen ambtenaar! Dit soort diefstallen is niet iets van de laatste 2 jaar, dit vindt al minstens 5 jaar plaats,in die 5 jaar had de politie al een aantal verdachten in beeld kunnen hebben. of meer samenwerken met Duitse collega's bijvoorbeeld. 

 • J@gertje

  Hier werden bij mij in de buurt in een nacht 3 zitmaaiers gestolen.
  De middag er voor reed er een auto met Pools kenteken heel rustig rond om de zaak te verkennen.
  Dit heb ik niet van horen zeggen maar zelf waargenomen. 

 • somporn

  De politie is er niet voor om criminelen te pakken,<em>veel te gevaarlijk</em>.
  Je kunt beter een bonnetje schrijven voor een scholier die door het oranje fietst of een auto die 3 km te hard rijdt.
  Welkom in de bananenrepubliek NL, waar het klootjesvolk de melkkoe is en volledig droog wordt gemelkt door degene die het pluche warm houden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.