Home

Achtergrond

Olieprijs daalt, gas- en stroomprijs lopen op

Iran brengt nog niet meer olie op de markt, maar alleen al de gedachte dat dit misschien zou kunnen gebeuren, doet de olieprijs al zakken.

Vorige week werd bekend dat Iran en de Verenigde Staten een akkoord hebben over het nucleaire programma van Iran. Het land zal dan de olieproductie opschroeven waardoor het olie-aanbod stijgt. Die gedachte zorgde afgelopen week al voor dalende olieprijzen. Die daling zette deze week door. Vlak voor het weekend daalde de prijs voor een vat (159 liter) Brentolie met ruim een dollar naar $ 56,60. Deze week is die prijs vrijwel niet veranderd. Woensdag sloot oliehandelsplatform Behr af op $56,24 per vat.

Marktanalisten van Nuon verwachten grotere prijsschommelingen in de toekomst. Vorig jaar rond deze tijd was de olie nog bijna twee keer zo duur.

In het kielzog van de zakkende olieprijs, is ook de dieselprijs licht gedaald. Een liter diesel kost deze week bij inkoopcollectief Farmers4all 92,2 cent bij levering van 100 liter.

Weersomstandigheden

De weersomstandigheden in Europa zijn momenteel het meest bepalend voor de stroomprijs. In Duitsland en andere delen van Midden-Europa zijn de temperaturen zeer hoog. Als gevolg van het zeer warme weer, is de kans groot dat elektriciteitscentrales over te weinig koelwater kunnen beschikken. APX noteert een contractenprijzen voor 2016 van €38 per MWh en voor 2017 €36 per MWh. Dit zijn daluurprijzen. De contractprijzen voor piekuren liggen ongeveer € 10 per MWh hoger. De dagprijs voor stroom is donderdag €46,8 per MWh, €2,50 meer dan vorig week. Nuon verwacht dat de hoeveelheid opgewekte windenergie voor komende week gemiddeld zal zijn voor dit seizoen en zal de nauwelijks effect hebben op de dagprijs.

Gasprijs stijgt

TTF noteerde donderdag contractprijzen voor 2016 20,4 cent per kuub, 2017 en 2018 is voor beide contractjaren 20,5 cent per kuub. De dagprijs is 20,5 cent per MWh (20 cent per kuub). Marktanalisten van Nuon zien de gasprijs de komende week stijgen als gevolg van een beperkt aanbod. Dit komt door werkzaamheden aan Noorse gasvelden. Ook de crisis rondom Griekenland speelt een rol waardoor de euro steeds verder weg ten opzichte van de dollar en de pond. Hierdoor willen gashandelaren meer euro's hebben voor dezelfde MWh gas. Volgens marktanalisten bij AgroEnergy zullen hierdoor de gasprijzen over de hele linie licht stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.