Home

Achtergrond 1049 x bekeken

Ogen van Griekenland naar de 'Fed'

Griekenland is besprekingen over een derde steunpakket begonnen met zijn geldschieters. Een noodlening stelde het land in staat maandag belangrijke aflossingen te doen.

De vraag of de geldschieters tot een definitief vergelijk komen met de Grieken is nog niet beantwoord. Net zo min als de vraag of het door schulden overladen land de beloofde hervormingen gaat doorvoeren.

Blik op de Fed

Maar in de markt dwalen de ogen inmiddels wel weg van de berg Olympus, naar Capitol Hill. Daar wordt toenemend druk uitgeoefend op centrale bankier Janet Yellen. Politici willen dat Yellen een renteverhoging zo lang mogelijk uitstelt. Yellen zelf zinspeelt al even op een verhoging van de beleidsrente. Deze week hield ze haar kruit droog, maar in de markt wordt stevig gespeculeerd over een verhoging in september.

Sterkere dollar in het verschiet

Een Amerikaanse renteverhoging leidt er waarschijnlijk toe dat kapitaal van investeerders terugstroomt naar de VS. De vraag naar dollars neemt toe en de waarde van de munt zal dus stijgen. Een 'hardere' dollar betekent meer exportkansen, voor de eurozone maar ook bijvoorbeeld Brazilië, China, Japan en Rusland. Goed nieuws voor hen dus, maar mogelijk minder goed nieuws voor Amerikaanse bedrijven.

Renteverhoging vervelend maar noodzakelijk

De Federal Reserve (Fed) stelt maandelijks de beleidsrente vast. Deze wordt gebruikt bij leningen aan commerciële banken. De rente wordt door de banken eerst aan elkaar en later aan bedrijven of consumenten deels doorgegeven. Een renteverhoging betekent dus dat lenen duurder wordt. Vervelend, maar wel noodzakelijk. Als de rente lang heel erg laag blijft, kan dit leiden tot kredietbubbels.

Rente daalt rustig verder

In de eurozone is een renteverhoging nog erg ver weg. De economie in de EU groeit wat harder dan in de VS, maar de schuldenproblematiek en werkloosheid maken dat de VS toch sterker wordt ingeschat. ING schat dat de Europese Centrale Bank de rente tot diep in 2015 op 0,05 procent houdt. De Euribor daalt bij een looptijd van drie maanden ondertussen richting min 0,03 procent. Momenteel ligt de interbancaire rente op min 0,021 procent.

De euro heeft deze week na een korte opleving weer de weg omlaag gevonden. Als Yellen inderdaad in september de rente verhoogt, komt pariteit met de dollar dichtbij.

Of registreer je om te kunnen reageren.