Home

Achtergrond 2615 x bekeken

Nieuwe topman Vion is een gewaarschuwd man

Vion Food krijgt een Belg aan het roer. Francis Kint (53) begint op 1 september als CEO van het vleesconcern. Dat is onbekend terrein voor Kint, hij is thuis in de wereld van groente en fruit.

Als nieuwe topman begint Kint aan een moeilijke klus met een groot afbreukrisico. Hij is de vijfde CEO sinds 2010 die probeert om het kwakkelende vleesconcern weer op de rit te krijgen.

Geen achtergrond in het vlees

Vanaf 1 september vormt hij samen met Joost Sliepenbeek, afkomstig van het afvalbedrijf Van Gansenwinkel, het bestuur van Vion. Dit tweetal heeft geen achtergrond in het vlees. Dat mag als een risico worden bestempeld, gezien de ervaringen met Michiel Herkemij, de van Douwe Egberts afkomstige oud-topman van Vion. Hij sprak de taal van de boeren niet en dat is hem opgebroken, zo luidde de analyse na zijn vertrek.

Waarom zou Kint wel slagen, waar anderen mislukten? Die vraag impliceert dat Kint lef heeft. Hij is een gewaarschuwd man.

De taal van de boer

De vraag is of Kint wel de taal van de boeren spreekt. "Dat wordt absoluut geen probleem," zegt Hein Deprez, uitvoerend voorzitter van het beursgenoteerde groente- en fruitconcern Greenyard Foods en collega-bestuurder van Kint. De Belg geeft hoog op van de kwaliteit nieuwe topman van Vion. Hij omschrijft hem als 'een superintelligente man' en 'een sterke analytische denker' die goed kan luisteren. Ook naar de tuinders en 'groenteboeren' die leveren aan Greenyard Foods, aldus Deprez.

Herkemij sprak de taal van de boeren niet en dat is hem opgebroken, zo luidde de analyse na zijn vertrek.

Univeg

Kint is afkomstig van het Belgische Univeg, een handelsbedrijf in groente en fruit. De laatste twee jaar was hij bestuursvoorzitter van Univeg. In die functie van CEO rondde hij onlangs de fusie met de bedrijven Peatinvest en Greenyard Foods af. In het nieuwe beursgenoteerde concern, met een omzet van €3,9 miljard wereldleider in de verwerking van groente en fruit, werd Klint chief operating officer (COO). Hij deed daarmee een stapje terug op de bestuurlijke ladder, een gevolg van het feit, zo vertelt Deprez, dat in het nieuw gevormde concern een aantal bekwame bestuurders in aanmerking kwam voor de post van CEO. "En je kunt maar een CEO hebben in een bedrijf."

Geen tweede viool

Met de overstap naar Vion staat Kint weer op de hoogste trede. Deprez sluit niet uit dat die promotie een rol heeft gespeeld in de afwegingen van Kint om aan het avontuur bij Vion te beginnen. "Hij is ambitieus, dan kan het lastig zijn om tweede viool te spelen."

In Boxtel zal Kint al zijn analytische inzichten en luistervaardigheden nodig hebben om Vion verder uit het dal te trekken. Hij moet een strategie ontwikkelen die het bedrijf in rustig vaarwater brengt. Dat betekent vertrouwen terugwinnen, weer zwarte cijfers schrijven, varkenshouders tevreden houden en knopen doorhakken over verdere afslanking van het concern, met name in Duitsland, waar de slachterijen gesaneerd en gemoderniseerd moeten worden. Een operatie waar geen geld voor is.

Ingewikkelde opgave

Het is een ingewikkelde opgave voor de Belg, maar hij begint aan de klus met de wetenschap dat het vleesconcern in 2014 financieel beter draaide dan voorgaande jaren. Die opwaartse lijn moet Kint voortzetten en uitbouwen. Deprez heeft er geen twijfel over dat hem dat gaat lukken. "Francis Kint is een zeer bekwaam man."

Of registreer je om te kunnen reageren.