Home

Achtergrond 2368 x bekeken laatste update:27 jul 2015

Nederlandse boeren in Frankrijk over protesten

Wat zien Nederlandse boeren die in Frankrijk wonen en werken de acties? Hebben ze er begrip voor, wijzen ze het af of doen ze mee? Drie boeren aan het woord.

Hermjan Darwinkel heeft een gemengd bedrijf in Frankrijk. "Het is goed dat je als boer aangeeft dat de prijzen zo laag zijn. Alleen: ik sta niet achter deze manier. Vandaar dat ik niet mee doe. In Frankrijk zijn de supermarktketens heel sterk. Er zijn vier grote inkooporganisaties. Voor ons melkveehouders zijn er geen marges meer. Wat je bereikt met de acties is dat de consument begrijpt dat de supermarktketens sterk zijn en dat de boer niks krijgt.

 

Belgische melk op de Franse markt

De melkprijzen in Frankrijk lopen iets achter op die van de rest van Europa. De dalen zijn wat minder diep en de pieken wat minder hoog. België stort zich nu met goedkope melk op de Franse consumptiemarkt. Dat is een probleem. De oplossing van de overheid is een plan van €600 miljoen waarvan €500 miljoen gaan naar uitstel van betaling, maar je moet nog steeds betalen."

Hermjan Darwinkel en Elke Smulders

Niet eens met de staking

Een Nederlandse melkveehouder die anoniem wil blijven, reageert: "Ze hebben me gevraagd mee te doen en ik heb dat niet gedaan. Ik ben het niet eens met de staking. Als ondernemer moet je begrijpen dat je goede en slechte jaren hebt. Als er iets is, dan kijkt de Fransman naar zijn regering en zegt: de overheid moet het oplossen.

Franse boeren bouwen geen reserves op

De boeren hebben een vrij sterke lobby omdat de burgemeesters de eerste kamer (Le Sénat) kiezen. Omdat veel burgemeesters boer zijn, hebben de boeren veel macht in de politiek. De boeren willen geen belasting en geen sociale lasten betalen. In de goede jaren wordt er niet gespaard maar geïnvesteerd in machines. Als ze daarna een slecht jaar hebben, hebben ze geen reserves. Van een trekker kun je geen boodschappen kopen. Het is de markt die dicteert, niet de overheid. De politiek moet de sociale wetgeving zo aanpassen dat de boer – of eigenlijk alle ondernemers - gestimuleerd worden om geld te reserveren voor minder goede jaren, zonder dat daar grote aanslagen op volgen."

Foto: ANP

Consument staat achter de boeren

Arjan Koumans, melkveehouder: "Dinsdagavond heb ik meegedaan met actievoeren. We hebben een paar grootwinkelbedrijven geblokkeerd om de consument uit te leggen wat er gaande is. De Franse consument staat achter zijn boer. Fransen uiten zich, als in Frankrijk de politie of de notarissen demonstreren, denkt men: het elastiekje is geknapt. Actievoeren levert sympathie op. Als je hier een boerenbedrijf koopt of overneemt, is de lening 5 procent. Die dien je in een jaar of twintig af te betalen. 44 procent van je winst gaat naar de MSA, het systeem van sociale lasten voor agrariërs. Vorig jaar hadden we een goed en nu een slecht jaar, dus moeten we dit jaar veel betalen aan die MSA. Of de acties wat gaan geven, daar ben ik sceptisch over."

Lees ook: Franse boeren krijgen 4 cent meer per liter melk

Of registreer je om te kunnen reageren.