Home

Achtergrond 22 reacties

Koeien houden met varkensrechten: goede zaak?

Melkveehouders die varkensrechten kopen. Vindt u dat een goede zaak?

Melkveehouders krijgen fosfaatrechten en varkenshouders hebben varkensrechten. Melkveehouders zinnen op een mogelijke (tijdelijke) uitwisseling tussen fosfaat- en varkensrechten. Enkele kopen zelfs al varkensrechten op. Wat vindt u? Is uitruil van productierechten tussen de veehouderijsectoren een goede zaak of juist niet? Geef uw mening en vul deze Boerderij-peiling in.

Laatste reacties

 • Vhouder

  krijgt boerderij hier geldt voor ofzo ze blijven maar duwen om de varkensrechten ook voor melkvee te laten gelden het lijkt mij meer juist om alle rundvee uitwisselbaar te maken onderling dus melkvee en mestvee dan is er voldoende ruimte voor groei in de melkvee houderij en laat je de varkenshouderij met rust en blijf je van hun verworven rechten af . Het wordt ook weer een keer beter in de varkenshouderij en dan hebben ze de rechten nodig ga je dan pluimvee rechten omwisselen tegen varkens rechten ieder het zijne

 • boer drenth


  DE melkveehouderij kan helemaal niks meer kopen, . Ze hebben wel wat anders te doen dan kopen. Net als de varkenshouderij op sterven na dood.

 • wmeulemanjr1

  Mooi wark. Wij een varkenshouder van zijn 'lucht' afhelpen. Makelaar weer blij. En als er wat jaren voorbij zijn dan zeker doodleuk zeggen dat de 'fosfaatquota' wel weer aan de kant kan omdat het dan ineens allemaal toch wel mee valt. Word je hoeveel keer genaaid? ?

 • hornblower

  bepaald aantal koeiejn op een bunder , eigen of huurland , dat is werkelijk het enige senario. veel minder papier werk/ fraude en ambtenaren.

 • agratax2

  Via varkensrechten de varkenshouderij saneren is voor de stoppende varkenshouder een aantrekkelijk vooruitzicht. Maar de vleesindustrie komt via deze weg met structureel te veel lege haken te zitten. Het gevolg zal zijn dat de nog bezette slachthaken duurder worden en dus de varkenshouder nog minder krijgt voor zijn dieren. Dit doordenkend komen we mooi van de varkens af in Nederland en kunnen alle varkens omgezet worden in melkvee. Dan dient zich de vraag op 'Is er voldoende grond voor de ruwvoeder productie en is de melkprijs hoog genoeg om dit ruwvoer te bekostigen?'

 • varkenshouder01

  ondeling verhandelbaar vind ik prima, wel even eerst de rundvee 10% korten , is bij varkenshouderij in 1998 ook gebeurd! 

 • Probe

  Brief van Dijksma 2 juli is hier heel duidelijk in. Zijn essentiële zaken binnen beleid waar veel over gepraat en geschreven kan worden maar niet aan getornd. Schotten blijven. Helaas maar melkvee moet eigen probleem oplossen.
  Maar men moet wat te discussiëren hebben in komkommertijd,

 • KarelKerel

  Waarom doet Boerderij geen wob verzoek bij RVO om te kijken bij welke bestuurders de laatste maanden voor juli veel koeien zijn aangevoerd? Dat heeft onderzoeksjournalastiek

 • glaasje

  Helemaal mee eens probe. De schotten moeten er tussen blijven

 • mbm

  Wat mij betreft is het beter om de fosfaatrechten aan alle soorten rundvee toe te kennen en die uitwisselbaar te maken. 

 • Vhouder

  mbm juist. Ik ben het met je eens door aan alle rundvee fosfaat rechten toe te kennen en uitwisselbaar te maken , krijg je minder vleesvee en vleeskalveren en dus veel minder gesleep met nuchterre kalveren van heel europa naar hier . Dit is goed veel minder risico op ziekte insleep. Ook de kalversector zal het niet erg vinden want die heeft al jaren last van langdurige leegstand. En er wordt dan in nederland niet meer rundveefosfaat geproduceerd. Het is toch ook veel beter te verdedigen om alle rundvee fosfaat als een soort te zien als rundveefosfaat en varkensrechten op een hoop te gooien.

 • mhrijken


  #Vhouder,  kleine corectie, slepen doe je met een sleepwagen. Vee sleep je niet maar vervoer je met een daarvoor ingerichte auto. Qua ziekteinsleep is het wel opmerkelijk dat juist de melkveehouders altijd tegen import zijn maar wel pro export. Totdat er te weinig melkvee is en ze massaal jongvee en melkvee gaan kopen over de grenzen heen. Voornamelijk Duitsland en Denemarken blijken goede leveranciers te zijn voor de melkveehouderij. (Note: wat qua IBR niet past in Duitsland komt deze kant op) Volgens mij hebben vleesvee en kalverhouders en aanverwant net zo veel bestaansrechten als de melkveehouders. Om bij de basis te blijven van de discussie, idd rundveefosfaat moet rundveefosfaat blijven. Gewoon schotten maken per diersoort.

 • joohoo

  Ze heeft gekozen voor fosfaatrechten. Mischien niet slim maar het zij zo.Bij varkens en pluimvee is sprake van dierrechten.
  Als er geruild zou kunnen worden moeten de fosfaatrechten eerst worden omgezet naar dierrechten, en dat kan mischien pas na 3 jaar fosfaat rechten.
  Dus 1-1-2017 fosfaaten 1-1-2020 dierrechten als alles mee zit.
  Ik vindt het een wel hele grote gok maar in feite zit alles voor lange tijd op slot!.

 • Vhouder

  mhrijken vleesvee en kalverhouders hebben zeker zoveel bestaansrecht maar het zou voor de stoppers en blijvers beter zijn omdat zeker de witvleeskalverhouderij met een enorme overcapaciteit zit   Waardoor er voor een kleinere sector een veel betere contractvergoeding zou komen. En inderdaad worden nuka s uit het buitenland op een nette manier hier heen gehaald maar het blijft een groot gezondheidsrisico en het transport met nuka s over grote afstanden staat alang ter discussie. Met een kleinere kalversector een betere toekomst voor de hele veehouderij en zeker voor de kalverhouders

 • Vhouder

  en inderdaad schotten per diersoort kippen varkens en rundvee maar dan net als bij kippen en varkens van mestkuikens mag je naar legpluimvee en bij varkens mag je van fokken naar mesten of andersom waarom dan niet van kalveren naar koeien of andersom

 • mhrijken


  #Vhouder, die enorme overcapaciteit valt wel mee. Het is meer een nieuwe rangschikking van hoe en waar het vlees heengaat. Als ook een verschuiving van wit naar rose. Het is immers ook niet zo dat de melkveesector nu drastisch moet krimpen omdat er hier teveel wordt gemolken (gezien de prijs op dit moment). De gezondheidsrisico's bij import zijn niet groter dan wanneer men melkvee importeerd. De nuka's komen hier in NL op gesloten bedrijven waarnaar ze of nog 1x maal verplaatst worden naar een mesterij en/of slachthuis. Dit is niet het geval bij de import van melkvee die op veel plaatsen gewoon naar buiten in de wei gaan (waar ik zeker voorstander van ben). Sterker nog, in de gehele geschiedenis hier in NL kan ik slechts 1 uitbraak of epidemie opnoemen die het gevolg was van import van nuka's. De tracering in de vleeskalverhouderij waarmee dit werd gevonden en gemonitoord is iets waar menig sector nog wat van kan leren. Wat de grote afstanden betreft, met de juiste vervoersmiddelen geen enkel probleem. Zolang de prijs/kwaliteit van veraf beter is blijft er een markt hiervoor. Wij hebben zelf veel nuka's uit Ierland gehaald met het vliegtuig, niet alleen het beste maar ook het mooiste vervoer wat er is voor nuka's.

 • Vhouder

  nog een keer mond en klauwzeer door geimporterde nuka s voor de kalvermesterij en het is einde verhaal voor de kalvermesterij in nederland .       Geimporteerd melkvee is een tijdelijk iets en stelt in aantallen niks voor

 • johanvm


  een goede zaak

  een mooie tegemoetkoming voor de varkenshouders

 • Schoen

  Ik vind dat het omwisselen op bedrijfs niveau mogelijk moet zijn.De gemengde bedrijven! Je kunt amoniak in je vergunning wel omwisselen van de ene diersoort naar de andere maar fosfaat produktie niet?

 • mhrijken

  #Vhouder, MKZ is niet door nuka's in NL binnengekomen, maar is binnengekomen door schapen. Het verhaal van de kalveren via Frankrijk was plausibel maar is door het ontbreken van de antistoffen in de kalveren weer van tafel geveegd. Dat dit verhaal blijft hangen bij de melkveehouderij snap ik wel want die zien liever een importstop zodat de nuka's duurder worden in NL. Als je weet om hoeveel stuks melkvee/jongvee dat het afgelopen jaar gaat zul je schrikken. (is op te vragen bij RVO) Let wel, het gaat hier dus om vee met een lagere gezondheidsstatus (anders worden ze niet geexporteerd) en omdat het tijdelijk is is het dus wel OK?

 • joohoo

  Mag ik als varkenshouder mijn rechten dan ook omruilen naar melkvee, als de mogelijkheid zich voordoet ga ik het toch proberen.

 • Herbert


  Voor beide sectoren waarschijnlijk de beste oplossing. (een gedeeltelijke omzetting van rechten)

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.