Home

Achtergrond

Griekse deal positief voor export

Het Griekse parlement heeft het akkoord van premier Alexis Tsipras met de andere leden van de Eurozone na een lang debat aangenomen.

Griekenland gaat daarmee akkoord met een uitgebreid pakket aan hervormingen, bezuinigingen vaak, in ruil voor vele tientallen miljoenen euro's steun. Hoewel twee derde van het parlement instemde, was het zichtbaar met tegenzin.

De eisen aan Griekenland zijn zwaar. Het land moet onder meer talloze staatsbedrijven privatiseren, de btw verhogen voor een hele serie economische activiteiten, snijden in pensioenen en zo ongeveer overal en altijd waarnemers van haar geldschieters dulden. Volgens Griekse critici is het een Carthaagse Vrede; een vrede die met bruut geweld wordt afgedwongen.

Deal positief voor exporteurs

Voor de agribusiness is de deal in eerste aanleg positief. Als Griekenland de eurozone verlaat, zal het de drachme opnieuw moeten invoeren. Deze munt zal volgens analisten tot de helft minder waard zijn dan de euro. Dat betekent dat Griekenland's in euro's opgebouwde schuldenberg onbetaalbaar wordt en het land zich failliet zal laten verklaren.

Verlies aan koopkracht

Het maakt echter ook dat Griekse afnemers enorm aan koopkracht verliezen. Griekenland wordt door lage prijzen aantrekkelijk voor toeristen en kan goedkoper producten leveren aan het buitenland, maar kan veel minder importeren. Nederland exporteert jaarlijks voor ruim 800 miljoen aan agrarische producten naar Griekenland, waaronder veel vlees.

Markten  positief door deal

Het nieuws van een Griekenland-deal werd door markten positief ontvangen. De waarde van de euro steeg even en de beurzen veerden op. De koersen reageren in de eerste uren na het akkoord niet heel fel. Iedereen begrijpt dat de deal nog moet worden geaccepteerd door parlementen van de overige Eurozone-lidstaten, er een conflict ligt met IMF en hoe dan pas het startpunt is van inhoudelijke onderhandelingen over steun aan Griekenland.

Beleidsrente

Elders maakte de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, bekend dat de beleidsrente nog dit jaar zal worden verhoogd. Dat betekent dat de dollar in waarde zal gaan toenemen. De dollar is de belangrijkste handelsmunt ter wereld en producten in euro's worden op de wereldmarkt dus wat goedkoper.

Of registreer je om te kunnen reageren.