Het Griekse parlement ging deze week akkoord met bijna alle maatregelen die haar schuldeisers overeen kwam met de regering. Het zijn pijnlijke maatregelen, zoals het verlagen van pensioenen, het verhogen van de btw en het privatiseren van een groot aantal staatsbedrijven.
De regering zag deze week nog af van de verhoging van belastingvoordelen voor boeren en tuinders. Het goede nieuws leidde tot een wat sterkere euro en verdere druk op rentes.
Niet zonder slag of stoot
Het aannemen van het hervormingsplan ging niet zonder slag of stoot: leden van het kabinet stapten op en tientallen parlementariërs van regeringspartij Syriza stemden tegen. De vraag blijft dan ook of de Griekse regering de maatregelen echt omarmt en de doelstellingen waar zal maken. In elk geval lijkt Griekenland nu met de geldschieters om de tafel te kunnen gaan over een reddingspakket.
IMF
Het IMF blijft als één van de schuldeisers hameren op de noodzaak tot schuldverlichting. Extreem lage rentes en extreem lange looptijden voor de leningen is volgens het fonds niet voldoende. Er moet worden afgeschreven; een eis die in veel landen impopulair is.
Euro gaat omlaag
De stap voorwaarts in Griekenland leidde tot opluchting op internationale markten. De euro won woensdag licht aan waarde. De koers beweegt momenteel rond $1,09. ING verwacht dat de koers verder zal dalen tot $1 aan het einde van het jaar. Goed nieuws voor de export dus. De koers zou daarna nog verder kunnen dalen tot $0,95 in het eerste kwartaal van 2016 en $0,90 in het tweede.
De interbancaire rente zit ondertussen muurvast. Het Euribor-tarief met een looptijd van 3 maanden, vaak referentie bij leningen, ligt al enige tijd op 0,019 procent. De Griekse crisis beïnvloedt wel de lange rente. Hiervoor wordt veel gekeken naar de koersen van staatsobligaties. Bij eurolanden staan de seinen op rood. De rente op 10-jarig Duits staatspapier is op weekbasis 9,5 procent gedaald tot 0,72 procent.
Druk op de rente
Bij Nederland is sprake van een daling van 10 procent tot 0,92 procent. Ten opzichte van vorig jaar zijn rentes voor Duitsland en Nederland nu zo'n 37 procent gedaald. Maar ook de rentes in Zuid-Europa suggereren druk op de rente op langere termijn. In Italië bijvoorbeeld daalde de rente op staatsleningen ten opzichte van een week eerder met 4,4 procent tot 1,91 procent. Op jaarbasis ligt de rente voor Italië 30 procent lager.