Home

Achtergrond 7 reacties

Griekse crisis nog lang niet voorbij

Het Griekse parlement ging deze week akkoord met bijna alle maatregelen die haar schuldeisers overeen kwam met de regering. Het zijn pijnlijke maatregelen, zoals het verlagen van pensioenen, het verhogen van de btw en het privatiseren van een groot aantal staatsbedrijven.

De regering zag deze week nog af van de verhoging van belastingvoordelen voor boeren en tuinders. Het goede nieuws leidde tot een wat sterkere euro en verdere druk op rentes.

Niet zonder slag of stoot

Het aannemen van het hervormingsplan ging niet zonder slag of stoot: leden van het kabinet stapten op en tientallen parlementariërs van regeringspartij Syriza stemden tegen. De vraag blijft dan ook of de Griekse regering de maatregelen echt omarmt en de doelstellingen waar zal maken. In elk geval lijkt Griekenland nu met de geldschieters om de tafel te kunnen gaan over een reddingspakket.

IMF

Het IMF blijft als één van de schuldeisers hameren op de noodzaak tot schuldverlichting. Extreem lage rentes en extreem lange looptijden voor de leningen is volgens het fonds niet voldoende. Er moet worden afgeschreven; een eis die in veel landen impopulair is.

Euro gaat omlaag

De stap voorwaarts in Griekenland leidde tot opluchting op internationale markten. De euro won woensdag licht aan waarde. De koers beweegt momenteel rond $1,09. ING verwacht dat de koers verder zal dalen tot $1 aan het einde van het jaar. Goed nieuws voor de export dus. De koers zou daarna nog verder kunnen dalen tot $0,95 in het eerste kwartaal van 2016 en $0,90 in het tweede.

De interbancaire rente zit ondertussen muurvast. Het Euribor-tarief met een looptijd van 3 maanden, vaak referentie bij leningen, ligt al enige tijd op 0,019 procent. De Griekse crisis beïnvloedt wel de lange rente. Hiervoor wordt veel gekeken naar de koersen van staatsobligaties. Bij eurolanden staan de seinen op rood. De rente op 10-jarig Duits staatspapier is op weekbasis 9,5 procent gedaald tot 0,72 procent.

Druk op de rente

Bij Nederland is sprake van een daling van 10 procent tot 0,92 procent. Ten opzichte van vorig jaar zijn rentes voor Duitsland en Nederland nu zo'n 37 procent gedaald. Maar ook de rentes in Zuid-Europa suggereren druk op de rente op langere termijn. In Italië bijvoorbeeld daalde de rente op staatsleningen ten opzichte van een week eerder met 4,4 procent tot 1,91 procent. Op jaarbasis ligt de rente voor Italië 30 procent lager.

Laatste reacties

 • agratax2

  Als de Euro in waarde daalt ten opzichte van de US$ is dat inderdaad goed voor de Export, maar slecht voor de Import en daarmee voor onze handelaren in bv electronica of textiel. Want als we aan deze waarde vermindering, direct weer een compensatie voor de koopkracht verlaging koppelen is alle voordeel met de Noorderzon vertrokken. En dat automatisme is nog niet uit de hoofden van Vakbondsmensen verdwenen en zal bij de eerste de beste bespreking over CAO's weer op tafel liggen. 

 • piethermus1

  Vakbondsmensen en -leden zijn net zoals bankmanagers en andere graaimanagers DE graaiers uit de grote ruif. Zowel lager als hoger personeel is personeel en plukt graag uit de grote ruif van hun werrkgever. Loontrekkers, dus zowel de vakbondleden, lager personeel, als ambtenaren, als graaimanagers zijn geen zelfstandigen en hebben daardoor een grotere natuurlijke neiging tot graaien.

 • gjcamps

  @piethermus, zit er dan nog verschil tussen 'loontrekkers/graaiers' in de non-profit sectoren zoals onderwijs en zorg, en reguliere bedrijven?  En hoe zie je de ZZP er dan?

 • piethermus1

  Klopt. Je kunt uiteraard niet iedereen over een kam scheren. Het is te generaliserend wat ik stel. Maar in grote lijnen klopt het wel. In die non-profit-secoren zoals onderwijs en zorg zal het gewone personeel (dus niet het managment) doorgaans geen echte graaier zijn. Vies van geld zullen ze ook niet helemaal zijn.

 • koestal

  Ach ,wat jammer van de pensioenen in Griekenland,dat hadden ze zo mooi voor elkaar.Met 55 jaar al met pensioen ,wie doet je wat.Nederland over een aantal jaren met 70 jaar.De Grieken hoopten dat de andere EUlanden  dat wel zouden willen betalen.

 • agratax2

  @piethermus1. Wat je concludeert kan in wel achter staan. Maar concluderen lost het graaiprobleem niet op. Ik zou hier aan willen koppelen een pertentage van het laagst betaalde salaris binnen een bedrijf voor de hogere functieschalen. Zeg 100 % is basis en 1000% is maximale voor top bestuurder. Hiermee zit ik niet ver van de 'Balkenende norm'. Verder zouden we tevens het aantal hogere functionarissen moeten koppelen aan het aantal mensen op de werkvloer om zo de bureaucratie in te dammen en daarmee de nutteloze overleg cultuur en zgn. managment informatie stroom terug te dringen. Eindeloos instellen van controle instituten werkt ook contraproductief, zie maar hoe vaker er misstanden voorkomen in bv. De zorg en voedingsindustrie (vlees)  ondanks alle controle en managment info stromen.

 • Jan Cees Bron


  Agratax/Piethermus: dank voor jullie reactie. ik denk persoonlijk dat graaien sterk samenhangt met cultuur. Vroeger waren in Japan de salarisverschillen tussen top, middenkader en werkvloer veel kleiner zijn dan in het Westen. Omdat Japan geen poldermodel kent, geen inkomenspolitiek en vakbonden er relatief weinig invloed hebben, kon dit volgens economen alleen uit de (schaamte-) cultuur verklaard worden.

  Volgens mij zijn in Japan sindsdien de inkomensverschillen ook toegenomen, maar cultuur kan dus blijkbaar een groot verschil uitmaken. Als mensen blijkbaar op een wat andere manier worden opgevoed door familie of maatschappij, graaien ze minder snel.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.