Home

Achtergrond

Grieks faillissement brengt markt niet aan het wankelen

Ook deze week beheerst Griekenland het financiële nieuws. De onderhandelingen met Griekenland over de schuldenproblematiek zijn gestaakt tot na het referendum van aanstaande zondag. Wat er ook uitkomt, Griekenland zal de komende weken voor enorm veel onzekerheid zorgen. Met een eventuele Grexit komt de Europese markt op een volstrekt onbekend terrein, er is geen precedent.

Een faillissement van Griekenland heeft in ieder geval directe en indirecte gevolgen voor de eurolanden. De directe gevolgen zijn de verliezen die landen moeten afboeken op Griekse staatsobligaties die zij hebben gegarandeerd. Het grootste deel van de Griekse schuld is in handen van het EFSF, de ECB en het IMF, allemaal publieke partijen. Dat betekent dat bij een eventueel Grieks bankroet de financiële stabiliteit van de eurozone geen direct gevaar loopt. Wel zullen de schulden van Europese landen stijgen als Griekenland zijn door Europese landen gegarandeerde leningen van het EFSF en de leningen aan de ECB niet terugbetaalt.

In het scenario van een faillissement van Griekenland zullen ook banken verlies moeten incasseren op leningen aan Griekse banken en bedrijven. Maar de gevolgen zullen meevallen. In de afgelopen jaren is de financiële exposure van banken in de Griekse economie al sterk teruggebracht, van €90 miljard eind 2010 tot zo'n €29 miljard eind 2014. Deskundigen van de Rabobank verwachten dat het verlies van dit bedrag geen bedreiging vormt voor de financiële stabiliteit. Hoe financiële markten zullen reageren op een faillissement is niet te voorspellen, volgens de Rabobank. Wel is het volgens de deskundigen mogelijk dat andere landen met problemen het doelwit worden van speculatie, zoals bijvoorbeeld Cyprus, Portugal, Italië en eventueel Spanje.
Toch is een groot besmettingsgevaar van deze landen niet te verwachten denkt de Rabobank. Daar is een aantal redenen voor. Allereerst is er nu een Europees Stabiliteitsmechanisme, dat kan noodsteun geven aan landen die met verlies van vertrouwen van investeerders worden geconfronteerd. Daarnaast hoeven banken geen grote verliezen te nemen. Ze hebben namelijk meer kapitaal dan in 2010, geen Griekse staatsobligaties en met €29 miljard een relatief klein bedrag uitstaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.