Home

Achtergrond

Energieprijzen bereiken nieuw dieptepunt

Olie- en gasconcern Shell maakte donderdag bekend circa 6.500 van de 94.000 banen wereldwijd te schrappen. Het bedrijf zegt hiertoe genoodzaakt te zijn omdat het veel last heeft van de lage olieprijzen.

De Nederlands-Britse onderneming liet ook weten dit jaar de kapitaalinvesteringen met 20 procent te verlagen naar ongeveer $30 miljard in vergelijking met vorig jaar. Dat komt neer op een daling van $7 miljard. Naast het verlagen van de investeringen is Shell bezig activiteiten te verkopen. Voor 2014 en 2015 gaat het om in totaal 20 miljard dollar aan bezittingen, aldus het concern. Dat meldde het ANP donderdag.

De olieprijs is sinds vorig jaar gehalveerd. Deze week zakte de oliekoers opnieuw met $3 ten opzichte van vorige week. Handelsplatform voor Noordzeeolie Behr noteerde woensdag een slotkoers van $53 per vat (159 liter).

Olieprijzen blijven nog lang laag

Shell-topman Ben van Beurden verwacht dat de olieprijzen nog een langere tijd op het huidige lage niveau blijven. Dit komt door een overaanbod van olie uit Amerika en het Midden-Oosten in combinatie met een blijvend tegenvallende vraag vanuit Azië. Shell denkt dat op de middellange termijn er wel enig herstel kan optreden in de prijzen.

De productie van olie en gas van het bedrijf kromp afgelopen kwartaal met 11 procent op jaarbasis tot het equivalent van 2,73 miljoen vaten per dag.

Minder vraag drukt stroomprijs

De stroomprijs daalde deze week eveneens door minder vraag. Vorige week daalde de gasprijs voor de levering op lange termijn naar het laagste niveau in zes maanden. APX noteerde toen contractprijzen 2016 en 2017 van respectievelijk €38 en €36 per MWh. Dit zijn de laagste prijzen voor stroom voor de langere termijn sinds jaren. Reden is de afnemende vraag en de toename van windenergie. De productiekosten van windenergie zijn zeer laag waardoor de prijs gemakkelijk kan dalen. Donderdag noteerde APX een dagprijs voor stroom van €41 per MWh.

Nuon verwacht stabiele gasprijs

Op handelsplatform TTF noteerde donderdag een gasprijs van 20,28 cent per kuub voor 2016. Contractprijs 2017 is 20,39 cent per kuub. Dat is een vergelijkbare prijs met vorig week. Marktanalisten van Nuon verwachten dat de gasprijs de komende periode stabiel blijven op dit niveau.

De dieselprijs zakte net onder de 90 cent per liter bij een minimale afname van 1.000 liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.