Home

Achtergrond 6 reacties

Diploma verplicht bij rattenbestrijding

Wie zelf op zijn eigen bedrijf ratten of muizen wil bestrijden met gif moet vanaf 1 juli beschikken over een vakbekwaamheidsbewijs.

Het bestrijden van muizen en ratten met professioneel gif mag vanaf 1 juli alleen gedaan worden door iemand met een vakbekwaamheidsbewijs. Tot die datum gold voor boeren, die op hun eigen erf knaagdieren wilden bestrijden, een vrijstelling. Deze vrijstelling is nu vervallen.

KBA

Wie het vakbekwaamheidsbewijs ‘knaagdierbeheersing op het agrarisch bedrijf’ (KBA) wil hebben kan twee routes bewandelen. Wie al een geldig vakbekwaamheidsbewijs gewasbescherming (spuitlicentie) heeft kan volstaan met het volgen van een kennisbijeenkomst van drie uur. De kosten liggen tussen € 50 en € 100, afhankelijk van de aanbieder. Nadien krijgt de deelnemer een nieuw bewijs thuisgestuurd. Dat heeft hetzelfde nummer als het bestaande vakbekwaamheidsbewijs, en dan met vermelding van de vakbekwaamheden gewasbescherming en knaagdierbeheersing. Het vakbekwaamheidsbewijs heeft de looptijd van het gewasbeschermingsbewijs.

"Vanaf 1 juli krijg je zonder het juiste papiertje geen rattengif meer mee." - Mark Houtkamp, directeur Terra Trainingen.

Cursussen

Wie geen spuitlicentie heeft moet een examen afleggen en kan hiervoor cursussen volgen. Wie slaagt, ontvangt het bewijs KBA. Verlengen is mogelijk na het bezoeken van kennisbijeenkomsten of na het afleggen van een examen.

Het bewijs geldt alleen voor het eigen landbouwbedrijf. Bij de buurman plaagdieren met rodenticiden bestrijden mag dus niet.

Zonder papiertje geen rattengif

Het bewijs knaagdierbeheersing op het agrarisch bedrijf wordt uitgegeven door Bureau Erkenningen, dat ook de vakbekwaamheidsbewijzen gewasbescherming verzorgt. Volgens Antoon de Groot, coördinator van Bureau Erkenningen, hebben inmiddels 22.000 personen met een spuitlicentie het bewijs KBA. Rond 750 personen zonder spuitlicentie zijn geslaagd voor het examen. De Groot: “Het liep vooral storm in het najaar van 2014. Nu is het veel rustiger. Er worden nog wel cursussen gegeven en dat zal na 1 juli ook nog wel gebeuren.”

Lees meer, ook in Boerderij 40.

Laatste reacties

 • cross

  Geen gif gebruiken, zorg dat je jagende katten hebt of erfhonden die ongedierte vangen. SBB, ook roverheid, kapt alle bomen, groen ivm subsidie weidevogels om buizerds/vossen te mijden met als gevolg ongedierteplaag. Gif kost geld en komt in ecosysteem, kost dus nog meer geld.

 • agratax2

  Richt je erf zo in dat er voldoende roofvogels en predatoren willen 'wonen' en jagen. Wil je je katten en hond laten jagen, moeten ze niet te veel vreten krijgen en dat geeft weer aanvaringen met de Dierenbescheming.

 • Sjaak

  Precies, niks bestrijden...
  Zorgen dat het een plaag wordt, dan is de overheid verantwoordelijk. Mocht dat een probleem opleveren, kunnen we altijd de rattenvanger van Hamelen vragen....

 • ACB

  Daar gaat het toch om geld uit je zakken kloppen. Straks komt er nog een cursus, hoe haal ik adem. We zijn de weg echt aan het kwijt raken.cursus hier cursus daar en wie heeft er nou echt verstand van zaken. Als je maar diploma hebt of een cursus volgt hier in ned , dan ben je het ventje. Vraag me toch af hoe ze dat doen in de rest van de wereld. Komen die naar ned om cursus te volgen. Want ja anders mag je geen rat bestrijden. Nou mijn opa draait zich 6 x om in zn graf. Wat een verstand tegenwoordig. Maar als je op een kaart vraagt waar Amstetdam ligt, dan wijzen ze Lissabon aan. Zo slim zijn we aan het worden.

 • Jan-Zonderland

  Nou jongens, hier in Canada is het bijna net zo erg: Ik stuurde mijn brouw vorige week even om fly bait, vliegengif korrels en toen werd haar gevraagd of ze wel een spuitlicentie had. Nee natuurlijk niet zei ze, die heeft mijn man. Nou ja, ze kreeg het spul wel mee maar officieel mocht het niet. Hoe het zit met ratten en muizengif weet ik niet. Ik bestel het bij Paul de Rondt van Schippers Canada en dan stuurt ie het wel.

 • Barneveldsei

  Waarom geen cursus voorkomen verspilling voedsel, kunnen 19 miljoen mensen een cursus volgen om toegang tot een supermarkt of markt te verkrijgen. Om eten te mogen kopen. Of thuis te laten bezorgen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.