Home

Achtergrond 2389 x bekeken

CBS: landbouwexport daalt 2,7 procent

Den Haag – In de eerste vier maanden van 2015 is de landbouwexport 2,7 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden. De daling is vooral gevolg van lagere prijzen voor zuivel en vlees, terwijl de export naar Rusland met 40 procent daalde.

De grootste dalingen zijn zichtbaar bij zuivel, vlees en levend vee. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De export kwam in de periode van januari tot en met februari uit op €25,7 miljard, bijna 720 miljoen minder dan een jaar eerder. In de periode van 1996 tot en met 2014 noteerde de export bijna elk jaar een record.

Sublieme handelsbalans verslechtert

De importrekening daalde in dezelfde periode ook, maar met slechts €571 miljoen. De handelsbalans is met €9 miljard in de plus subliem, maar is dus wel wat verslechterd.

Waarde zuivelexport daalt 8,5%

De exportwaarde van zuivel, vee en vlees heeft in de eerste periode van 2015 relatief fors ingeleverd. De zuivelexport lag in de eerste vier maanden van 2015 bijna 8,5 procent lager dan een jaar eerder en deze export van vee en vlees daalde met ruim 4,5 procent. Slecht nieuws, want anders dan bij thee, cacao of koffie betreft het hier meestal van origine Nederlands product.

De zuivelexport en de export van vlees was nog wel circa €2,6 miljard waard. Vee en vlees komen samen op €3,4 miljard.

Voor €120 miljoen minder groente en fruit uitgevoerd

De traditioneel grootste agrarische exportcategorie, de tuinbouw, had het ook zwaar. In de eerste vier maanden van 2015 daalde de exportwaarde van bloemen en planten met 2,8 procent. Dit betekent dat er voor €108 miljoen euro minder is verkocht in het buitenland. De exportwaarde van groente en fruit kromp in diezelfde periode met 2,5 procent, oftewel €120 miljoen euro.

Kaasexport naar Rusland grootste verliezer

De lagere exportwaarde van landbouwproducten hangt deels samen met Russische boycot van landbouwproducten. De waarde van de landbouwexport naar Rusland lag in de eerste vier maanden van dit jaar een kleine 40 procent lager ten opzichte van een jaar eerder. De export van kaas was van de primaire producten de grootste verliezer 'op Rusland'. Buiten de primaire sector daalde de export van trekkers fors.

Of registreer je om te kunnen reageren.