Home

Achtergrond

Beurs speelbal van landbouweconomie

Druk op boereninkomens zet ook druk op de beurskoersen van veel agribusiness-bedrijven. De hardheid van de dollar maakt bovendien dat Amerikaanse concerns flink lagere omzetten en winsten presenteren, zelfs als de verkopen op peil blijven.

CNH Industrial is zo'n duidelijk voorbeeld van keiharde tegenwind. De koers van het aandeel CNH Industrial is de afgelopen week bijna 8 procent gedaald.

Trekkerverkoop daalt

De Amerikaans-Italiaanse machinebouwer verkoopt door de landbouwcrisis minder Case-IH en New Holland-trekkers en combines, maar ziet ook Europese, Russische en Braziliaanse in de boeken slinken doordat lokale munten zijn verzwakt. Datzelfde geldt voor Agco, het moederbedrijf van Fendt en Massey Ferguson. Maar hier steeg de koers na de publicatie van jaarcijfers vol dalingen.

Hogere winstverwachting Agco

Agco kondigde dan ook een hogere winstverwachting voor heel 2015 af. In april ging Agco nog uit van een winst van $3 per aandeel, maar nu rekent het op circa $3,10. De omzetverwachting bleef hetzelfde: $7,7 tot $7,9 miljard. De eerlijkheid gebied te zeggen dat het aandeel Agco in de aanloop naar de publicatie van de halfjaarcijfers dieper wegzakten dan bij CNH Industrial het geval was.

Grootste koersdaling bij Chinees WH Group

Bij het Chinese WH Group, voorheen Shuanghui, is de koersdaling deze week het grootst. WH Group is de eigenaar van de Amerikaanse varkensvleesproducent Smithfield Foods. Hier spelen de wisselkoers en het sentiment in de landbouw nauwelijks een rol. De Chinese beurzen zijn ingeklapt. Maandag sloot de Shanghai Composite Index 8,5 procent in de min. Het betreft het grootste dagverlies sinds 2007.

Chinezen onderzoeken dumping aandelen

De Chinese regering reageerde direct. Er komt een onderzoek naar de reden waarom sommige grote beleggers hun aandelen dumpten, de staat gaat weer zelf aandelen opkopen en de Chinese centrale bank gaat de economie verder ondersteunen. WH Group heeft een beursnotering in Hongkong maar is een Chinees bedrijf dat dus te maken heeft met dezelfde vertrouwenscrisis.

Rem op groei economie China

De Chinese beurs kenmerkt zich nu al enige tijd door enorme swings naar boven en beneden, als bij een casino. Het roept de vraag op: wat zien we eigenlijk? Jarenlang stroomde Westers geld naar China als water naar het laagste punt. Daar was immers groei en veel overheden steunen bedrijven als het moeilijk wordt. Maar de Chinese groei is wat gekalmeerd, een Amerikaanse renteverhoging maakt dat geld in Amerika stallen weer aantrekkelijker wordt en de invloed van de overheid op de beurs maakt het spel ondoorzichtig.

Braziliaanse malaise drukt op aandelen JBS

De lage graanprijs helpt het Braziliaanse JBS vooralsnog niet op de beurs in São Paulo. Braziliaanse aandelen staan onder druk door de economische stagnatie in het land. Het aandeel kan wel opveren nu dochterbedrijf Pilgrim's Pride een sterke verbetering van de resultaten laat zien. De Amerikaanse kippenslachter verloor zelf dit jaar al bijna 40 procent aan beurswaarde door de vogelgriepuitbraken maar krabbelt weer op.

Of registreer je om te kunnen reageren.