Home

Achtergrond

Beter weer in VS drukt sojaprijs

De notering van het novembercontract voor sojabonen sloot maandag op de termijnmarkt in Chicago onder de $10 per bushel (€338 per ton). De sojaprijs stond twee weken op een wat minder laag niveau vanwege slecht weer in de VS. Maar nu het weer verbetert, daalt de notering weer.

Ook de prijsindex van de International Grains Council (IGC) zakt. Die staat nu op 197 punten (100=prijs januari 2000). De index stond een tijdje boven de 200 punten, maar kan dit niet vasthouden. Het is niet alleen de weersverbetering in de VS die de sojaprijs drukt. De wereld produceert dit seizoen meer dan genoeg soja om in de vraag te voorzien. De IGC-prijsindex ligt dan ook 45 punten lager dan vorig jaar in juli.

Lage prijs aardolie en palmolie

De lage prijs van sojabonen drukt ook de koolzaadnotering. Het augustuscontract sloot maandag op de termijnmarkt in Parijs op €387 per ton. De koolzaadprijs staat ook onder druk door de lage prijs van aardolie en palmolie. Bovendien is het gaan regenen in de Prairies in Canada, na een periode van droogte.

Oogstprognose

De daling van de koolzaadprijs strookt niet met de oogstprognoses. Het marktbureau Oil World verwacht dat de wereld dit seizoen 64 miljoen ton koolzaad oogst. Dat is 5 miljoen ton minder dan vorig seizoen. Vooral de productie in de EU en Canada daalt flink, maar ook in Australië en Oekraïne. De Europese importeurs zullen meer moeten betalen om genoeg koolzaad te krijgen. Dat kan later in het seizoen de prijs wat omhoog duwen.

Prognose: koolzaadprijs onder druk


Of registreer je om te kunnen reageren.