Home

Achtergrond

Belgische boeren komen nu ook in actie

Roeselare - In navolging van hun Franse collega's plannen de Belgische boeren voor donderdag acties. Dat zegt het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). De landbouwers zijn ontevreden over de prijzen die ze krijgen voor hun producten. De Waalse boeren komen vanavond al bijeen in het Henegouwse Ollignies, waar mogelijk al meteen wordt begonnen met actievoeren.

"Bij ons liggen de prijzen nog lager dan in Frankrijk, zodat we er nog slechter aan toe zijn", was te horen bij ABS. "We vergaderen al maanden, zelfs jaren, om onze boeren te geven waar ze recht op hebben: een waardig inkomen", stelt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. Hij hekelt daarbij ook de rol van de supermarkten. "Stuntreclames tegen monsterkortingen zijn weer schering en inslag geworden en lokken de zomerse consument naar te goedkoop vlees en andere barbecuegerechten. Binnenlandse problemen en prijsvorming via retailers zijn echter maar één element in de aan de gang zijnde crisis. Distributeurs organiseren zich steeds meer in Europese aankoopcentrales en maken mee de markten kapot uit eigen winstbejag."

"Europees non-beleid op landbouwvlak"

ABS is ook niet te spreken over het "Europese non-beleid op landbouwvlak". "Politiek is er duidelijk nood aan een grondige herziening van het Europese landbouwbeleid. Het terugschroeven van het landbouwbudget is een blunder van formaat aan het worden. We hebben ervoor gewaarschuwd, vandaag wordt het bevestigd", klinkt het. Om oplossingen af te dwingen, ziet de landbouworganisatie geen andere uitweg dan ook actie te gaan voeren. "Eerdere acties waren onder meer gericht tegen warenhuizen, maar nu zullen we breder gaan", stelt het Boerensyndicaat. Of er wegen worden geblokkeerd is voorlopig niet duidelijk, "maar het is niet de bedoeling de mensen te gijzelen", verzekeren de landbouwers.

Of registreer je om te kunnen reageren.