Home

Achtergrond

Aandeel Syngenta omhoog door overnamestrijd

Het aandeel Syngenta tikte woensdag de hoogste koers aan sinds 8 juni. Het aandeel van de Zwitserse producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaden profiteerde van nieuw overnamenieuws.

Hedgefund Paulson & Co bouwt volgens persbureau Bloomberg een belang op in Syngenta om een overname door Monsanto mogelijk te maken. Monsanto bood eerder $45 miljard voor Syngenta maar werd weggehoond door het bestuur van Syngenta, dat het bod te laag vindt en zegt ook zonder samen gaan met Monsanto voldoende groeiperspectieven te hebben. Bovendien vreest het bedrijf uit Bazel dat een overnametraject gefrustreerd zo niet tegengehouden zal worden door mededingingsautoriteiten.

Paulson & Co

Paulson & Co wordt gerund door de bekende miljardair-investeerder John Paulson. Hoeveel aandelen zijn verworven is niet duidelijk maar het gaat volgens Bloomberg om substantiële aantallen en maakt Paulson tot één van de grotere aandeelhouders in Syngenta. Paulson zou met de aankopen druk willen zetten op het bestuur van Syngenta.

Deal serieus onderzoeken

Paulson staat niet alleen. Henderson Global Investors, alweer een grote investeerder in Syngenta, is niet blij met de wijze waarop het Syngenta-bestuur om gaat met het overnamevoorstel van Monsanto. Het bestuur van het fonds stelt in een brief dat Syngenta maar met een kleine groep investeerders direct contact heeft en voor communicatie met de rest vertrouwt op verklaringen op YouTube. Henderson zegt dat een deal met Monsanto serieus moet worden onderzocht. Als inderdaad meer grote investeerders wel willen dat Syngenta inhoudelijk met Monsanto gaat praten, dan komt een overname dichterbij. Het overnamebod van 446 Zwitserse franc ligt zo'n 10 procent boven de huidige koers.

WH Group

Het aandeel WH Group sloot woensdag 16,1 procent boven de slotkoers een week eerder. Een mooie plus, maar de vraag is hoe duurzaam de wederopstanding van het Chinese vleesconcern op de beurs zal zijn.  Eerder zakte de aandelenkoers van de Smithfield-eigenaar in elkaar door de algehele malaise op de Chinese beurs. Weinig handelsplaatsen zijn zo ondoorzichtig als de Chinese beurzen die ook Hongkong in beweging zetten tegenwoordig.

Chinese economie

Een groot deel van de Chinese economie wordt bepaald door staatsbedrijven en gedeeltelijke staatsbedrijven. Als communistisch land heeft de overheid bovendien enorm veel mogelijkheden markten en bedrijven te beïnvloeden. Vanwege de beursmalaise legde het bijvoorbeeld de handel in aandelen van talloze bedrijven stil, maar de vraag is of de enorme staatscontrole die openlijk wordt uitgeoefend buitenlandse investeerders nu niet zal afschrikken.

Südzucker

Het aandeel Südzucker won de afgelopen week na forse verliezen eerder eveneens terrein terug. De Duitse suikerproducent maakte eerder bekend dat lage suikerprijzen het bedrijfsresultaat het afgelopen kwartaal bijna hebben gehalveerd terwijl de omzet 8 procent daalde. Blijkbaar zijn een aantal investeerder op een lagere koers nu toch weer ingestapt.

Of registreer je om te kunnen reageren.