Home

Achtergrond 1494 x bekeken

Südzucker schiet omhoog, K+S in mineur

Het aandeel Südzucker kwam woensdag uit op een slotkoers van €15,50. Daarmee lag de koers ruim 9 procent hoger dan een week eerder. Best bijzonder, want groot positief nieuws valt er over de Duitse bietenverwerker niet mee te delen.

Vorige week ging het aandeel onderuit nadat Südzucker bekendmaakte het dividend over het afgelopen boekjaar de halveren tot 25 cent.

Veel keuze had het bedrijf uit Mannheim niet. De winst kwam uit op €181 miljoen tegen €622 miljoen in het voorafgaande jaar. In totaal vloeit er €51 miljoen naar de aandeelhouders. Het sterke herstel na de spectaculaire 'Schrumpfkurs' van het aandeel lijkt hoogst speculatief. Een aantal beleggers denkt dat het aandeel dieper is weggezakt dan het verdient. Toen het aandeel onder €14 zakte, begon men weer in te stappen.

Slechte markt voor Südzucker

De markt waarin Südzucker opereert, is nauwelijks verbetert. In belangrijke productiegebieden van Brazilië komt het seizoen wat traag op start maar prijzen liggen nog altijd historisch laag. De olieprijs is ten opzichte van enkele weken geleden wel wat toegenomen, maar ze ligt nog ver onder het niveau van vorig jaar. Een opleving van de bio-ethanolmarkt lijkt dus ook niet voorbij.

Beleggers K+S pakken winst

Bij K+S is de situatie omgekeerd. Het aandeel van de kali- en zoutproducent liep een week eerder gestaag op en nu pakken beleggers hun winst. K+S zag het operationele resultaat het eerste kwartaal met 44 procent verbeteren ten opzichte van een jaar eerder. De omzet steeg 16 procent. De groei is grotendeels gevolg van een sterkere dollar die in het buitenland gerealiseerde cijfers in euro's beter doet lijken.

Kou in VS laat vraag naar strooizout toenemen

Een tweede belangrijke factor is de aanhoudende vrieskou in de VS in de eerste maanden van het jaar. Hierdoor nam de vraag naar strooizout om wegen begaanbaar te houden toe. Beleggers pakken nu hun winst, ook in de wetenschap dat het bedrijf nog wel wat uitdagingen moet overwinnen. Het mestbedrijf van K+S wordt blijvend geconfronteerd met een uiterst moeilijke markt.

Uralkali als prijsvechter

China en India betalen als grootste importeurs van kali nog altijd een kortingsprijs. De concurrentie blijft moordend. Uralkali zich als prijsvechter blijft opstellen en de Wit-Russische onderneming Belaruskali tegen verwachting in blijkt te kunnen roeren op de wereldmarkt. En dan is er nog de Noord-Amerikaanse exportassociatie Canpotex. K+S geldt volgens ingewijden als de producent met de hoogste kostprijs.

Laag niveau voor aandeel K+S

Het aandeel K+S is gedaald tot het laagste niveau sinds maart. De laatste 52 weken noteerde K+S een bodem van €19,12 en een top van €33,46. Het aandeel presteert over de laatste 12 maanden een fractie beter dan de DAX-index voor grote Duitse bedrijven en blijft vooral dankzij het zout en de dollar vooralsnog ook de aandelen van de Noord-Amerikaanse bedrijven Mosaic en PotashCorp ruimschoots voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.