Home

Achtergrond

Koers JBS onderuit na overname

JBS heeft op de beurs vooralsnog weinig profijt gehad van de overname van Moy Park, een Britse kippenintegratie.

Het aandeel steeg na de bekendmaking even maar zakte daarna ver weg. Sommige analisten menen dat de $1,5 miljard die het Braziliaanse vleesbedrijf neerlegt wel veel is. Dat zou ook verklaren waarom de beurskoers van de verkopende partij, Marfrig, 15 procent toenam.

JBS betaalt voor Moy Park bijna negen keer het jaarlijkse bedrijfsresultaat van Marfrig. Dat is best een hoge 'multiple', zoals dat in jargon heet. Tegelijk merkt Banco Bradesco op dat de impact van de overname op JBS, dat toch kampt met forse schulden, niet moet worden overtrokken. Moy Park betekent normaliter 4,5 procent meer omzet en een 3,6 procent hoger bedrijfsresultaat.

Syngenta en Monsanto

Overnameperikelen bepalen ook in belangrijke mate de beurskoers van Syngenta en Monsanto. Laatstgenoemde wil het Zwitserse bedrijf voor circa $45 miljard overnemen. Een aanhoudend "njet" van de directie van Syngenta werd door de Amerikanen ter zijde geschoven. Het bedrijf uit St. Louis benadert volgens Zwitserse media grote institutionele beleggers rechtstreeks.

Syngenta-voorzitter Michel Demaré greep deze week naar een uitzonderlijk middel om aandeelhouders toe te spreken. Volgens hem probeert Monsanto met een bod van 449 franc per aandeel een slaatje te slaan uit een uitzonderlijke situatie waarbij gewasprijzen laag zijn en een stagnerende economie in opkomende economieën. Het bod lag half april nog 43 procent hoger dan de voorgaande slotkoers.

Beleggers gingen flink aan het speculeren maar de koers is toch weer onder de 400 franc gezakt, ook omdat Monsanto blijkbaar een deel van Syngenta direct na de overname weer wil afstoten. Demaré wil een hoger bod en een hogere vergoeding als wordt gekozen voor samengaan en mededingingsautoriteiten de deal toch afkeuren. Monsanto's eigen beurskoers duikelde door het perspectief op een hoger bod.

Trekkerbouwers

De aandelen van trekkerbouwers Case New Holland (CNH Industrial) en Agco stegen deze week aan waarde. Agco, het moederbedrijf van onder meer Fendt en Massey Ferguson, won op de beurs 6,4 procent ten opzichte van vorige week. CNH Industrial gaf succesvol obligaties uit en noteerde een plus van 8,4 procent. Beide bedrijven mogen zich verheugen op een verbeterd oordeel van JP Morgan Chase.

De Amerikaanse bank dacht negatief over het perspectief van aandelen Agco en CNH Industrial. Maar deze week besloot JP Morgan Chase tot een neutraal oordeel, ook nu oogsten hier en daar wat tegenvallen en gewasprijzen dus mogelijk wat meevallen. Bij Agco is het koersdoel verhoogd van $45 naar $55. De huidige koers ligt daar net onder. Voor CNH Industrial gaat de bank uit van een toekomstige koers van $8,50, ook iets meer dan de slotkoers van woensdag.

De analist van JP Morgan Chase gaat in tegen de stroom. Veel bankanalisten gaven de laatste maanden juist een minder positief oordeel over de machinebouwers.

Of registreer je om te kunnen reageren.