AlgemeenAchtergrond

Groeiend probleem: diefstal op de boerderij

Diefstal heeft een enorme impact. Wie het overkomt, neemt preventieve maatregelen. In gesprek met slachtoffers.

Wie met slachtoffers van criminele activiteiten praat, hoort schrijnende verhalen. Het vertrouwen in de medemens is diep geschaad en komt maar langzaam terug. Natuurlijk zijn er ook financiële gevolgen, en die zijn soms groot. Toch lijkt deze schade voor de getroffenen van minder belang. Ze treffen echter wel maatregelen. Het zal ze niet nog een keer gebeuren…

Complete melkinrichting verdwenen

Voor melkveehouder Kees Cruijsen en zijn dochter Anke in Dreumel (Gld.) staat de nacht van 2 op 3 september 2008 in het geheugen gegrift. ’s Ochtends om zes uur loopt Anke naar de melkstal en doet dan een dramatische ontdekking: de complete, pas geplaatste melkinrichting is verdwenen. Het pulsatiesysteem, de melkmeters en melkklauwen, de printplaten, alles is weg. De inventaris is met precisie verwijderd om, zo is al snel de conclusie van de politie, ergens in het buitenland weer te worden geïnstalleerd.

[([002_rb-image-1777197.jpeg]:inzetgroot)]

 

Melkveehouder Anke Cruijsen

De persoonlijke impact is groot

Nog steeds stapt Kees ’s nachts uit bed zodra een van de honden blaft. Als hij ’s avonds na een feestje thuiskomt, maakt hij altijd een rondje langs de bedrijfsgebouwen. Er zou maar een busje achter de stal staan… Ook dochter Anke is altijd op haar hoede. Bijvoorbeeld als een auto langzaam voorbijrijdt. Is de bestuurder aan het observeren?

Schade: 35.000 euro

De schade bedraagt € 35.000 en blijkt niet verzekerd. De melkinstallatie is namelijk nagelvast aan het gebouw bevestigd en dat betekent dat de verzekering niet uitkeert. Inmiddels heeft Cruijsen met veel moeite een zogenoemde machinebreukverzekering kunnen afsluiten voor de nieuwe melkinstallatie. De kosten zijn € 180 per jaar. Altijd doen, adviseert de veehouder.

De enige echte preventiemaatregel die vader en dochter hebben getroffen, is de aanschaf van twee waakhonden.

Hoe u diefstal voorkomt

Met relatief eenvoudige maatregelen is diefstal te voorkomen. Een QuickScan door een adviseur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) levert tal van tips op. Enkele voorbeelden.

Illustratie: Ron de Haer

Meer over diefstal op agrarische bedrijven leest u in de Boerderij van 16 juni.

Beheer
WP Admin