Home

Achtergrond 5 reacties

Griekenland: vrezen voor een domino-effect

Internationale markten staan in het teken van Griekenland. Onderhandelingen over Griekse hervormingen zijn een beslissende fase ingegaan.

De kredietverschaffers van Griekenland willen dat het land in de pensioenen snijdt, maar Athene wil daar niets van weten. Ook willen de Eurogroep en anderen dat de btw op medicijnen en elektriciteit omhoog gaat.

Althans, dat is wat de Griekse regering zegt. Volgens de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, ligt het genuanceerder. De directe gevolgen van een Grieks faillissement zijn niet direct duidelijk. Feit is dat de meeste commerciële banken en investeerders hun geld zo goed als helemaal uit het land hebben teruggetrokken.

Domino-effect

De Nederlandse agrarische export naar Griekenland is met ruim €800 miljoen vrij beperkt. Maar economen vrezen een domino-effect. Als Griekenland uit de Eurozone stapt of failliet gaat, zal de blik van investeerders mogelijk gericht worden op Spanje, Italië en Portugal. Als zij door de toegenomen zorg meer rente moeten betalen op staatsschuld en dus hun economie in de problemen komt, staan opeens miljarden op het spel.

De Griekse economie loopt ondertussen steeds meer schade op. Tegen de trend in de Eurozone in, is de economie opnieuw in een recessie terechtgekomen en loopt de werkloosheid weer op. Griekse banken zien zich geconfronteerd met een uitstroom van kapitaal. De Griekse overheid betaalt bedrijven steeds later uit, en zij schuiven vervolgens hun rekeningen ook door.

De onzekerheid is groot en deze week is op het gebied van wisselkoers en rente weinig beweging te melden. De euro beweegt rond een koers van $1,12 en de Euribor-rente met een looptijd van drie maanden ligt al dagen op hetzelfde niveau: -0,014 procent. Het interbancaire tarief geldt vaak als referentie bij leningen.

Voor de rente op lange termijn wordt onder meer gekeken naar de rente op staatsobligaties. De rentes op staatsleningen van landen als Duitsland en Nederland neigen omlaag. Dat komt door zorgen over een Grieks vertrek uit de Eurozone, maar ook doordat ramingen voor Amerikaanse economische groei naar beneden zijn bijgesteld. Investeerders zoeken 'veilige havens'.

Laatste reacties

 • mtsvanaaken

  We hebben geen keus. Als er schuld kwijt wordt gescholden, willen binnen een paar jaar Italie, Spanje en Frankrijk dat ook. Dan valt alsnog alles uit elkaar en zijn we verder van huis. Nu zijn we alle geld nog niet kwijt.

 • Jan Cees Bron

  Mts, een risico inderdaad! Tegelijk vraag ik me wel eens af of het blijven redden van Griekenland ook geen signaal doet uitgaan naar andere probleemlanden: als puntje bij paaltje komt, wordt de soep in Brussel niet zo heet gegeten. Een moeilijk spel.

 • agratax2

  @Jan Cees Bron. De zaak ligt nog gevoeliger. Als we Griekenland laten gaat staat de Grootte Weldoener bij hen op de stoep en hebben we Moskou of China of allebei misschien wel in de NAVO via Athene. Perslot betekent uit de Euro niet uit EU of uit de NAVO zo zie je dat het probleem veel complexer is dan alleen een paar miljarden afschrijven en op termijn wat handel. De huidige handel met Griekenland hebben we zelf al betaalt via de leningen. Heeft dus geen enkel winst perspectief deze 800 miljoen Euro die je noemt. De uitvinders van de Democratie zijn zelf niet erg goed in Democratie en zeker niet in het financieren van een Democratie getuige hun eindeloze gevecht met hun Staats financieen van de laatste decennia's.

 • Jan Cees Bron

  Agratax, dat is waar. Een interessant argument ook. Toen de EU een handelsverdrag met het armlastige Oekraïne sloot en Rusland dit afwees als inmenging in haar invloedsfeer en zelf Kiev geld en goedkoop gas aanbood als ze vooral ver van Brussel blijft, werd Moskou verweten in de Koude Oorlog vast te zitten.

 • Mozes

  Rusland zit zelf in een crisis. Tegelijk willen ze enorm investeren in defensie wat ze al nauwelijks kunnen opbrengen. Ik zie Rusland nog niet met miljarden naar Griekenland gaan. 

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.