Home

Achtergrond 1564 x bekeken

Euro omhoog door lagere inflatie

Het deflatiespook lijkt definitief de eurozone uitgejaagd te zijn. De consumentenprijzen in de eurolanden stegen vorige maand met 0,3 procent. Het is de eerste plus in vijf maanden.

De kerninflatie, dus zonder energie- en voedsel, kwam uit op 1 procent. Alle reden dus voor de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente die het berekend aan commerciële banken gelijk te houden.

De ECB hanteert een ultiem lage rente van 0,05 procent. Wanneer de inflatie niet zou zijn toegenomen, zou de ECB mogelijk gedwongen worden de rente nog verder te verlagen. Deflatie, dalende prijzen, worden door economen als risicovol gezien. Op zichzelf kunnen dalende prijzen de consumptie stimuleren maar langdurig dalende prijzen kunnen ook tot uitstel van aankopen leiden.

Wisselkoers omhoog

ECB-voorzitter Mario Draghi maakte na het rentebesluit bekend dat de economie van de eurozone volgens hem in de lift zit. Daardoor zal de rente verderop in het jaar verder stijgen in de richting van het streefgetal van net onder de 2 procent. De berichten de koers van de euro omhoog. De wisselkoers van de euro met de dollar kwam woensdag 2,5 procent hoger uit dan een week eerder.

Een euro was $1,11 waard en donderdagmiddag werd zelfs $1,13 aangetikt. Voor de export is een goedkope euro gunstiger maar in feite is de lage euro van de laatste jaren toch vooral een positief bijeffect van een vooral trieste situatie, namelijk een aanhoudende economische crisis. De berichten hebben nog een tweede effect: de leenkosten gaan er verder door omlaag.

Rente daalt verder

De interbancaire rente daalt. De Euribor met een looptijd van 3 maanden ligt inmiddels op min 0,013 procent. In de markt worden door opslagen wat hogere rentes van 3 tot 4 procent betaald. De positieve mededelingen van Draghi maken wel dat het perspectief voor de rente voor de langere termijn wat omhoog gaat. Voor tienjarig Duits staatspapier liep de rente op tot het hoogste niveau sinds 10 jaar.

Wat hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro betreft hoeft de eurozone voorlopig niettemin geen afscheid te nemen van lage rentes. De euro zal ook wel weer terrein verliezen ten opzichte van de dollar, zo is de verwachting. Draghi's Amerikaanse ambtgenoot Janet Yellen stuurt steeds meer aan op een Amerikaanse renteverhoging. Daardoor zal veel kapitaal naar de VS trekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.