Home

Achtergrond

Energiemarkten in beweging door crisis rond Griekenland

Ook de komende week blijft de temperatuur in Nederland achter bij normale waarden voor de tijd van het jaar.

Het relatief koude weer zorgt voor een constante vraag naar gas. Hierdoor zijn vraag en aanbod in evenwicht en is de kans klein dat de gasprijs op de korte termijn op de dagmarkt zal dalen. Komende week is de verwachte opbrengst van windenergie relatief laag. Met name de tweede helft van de week zal het naar verwachting relatief windstil zijn. Hierdoor neemt het elektriciteitsaanbod af en kunnen de prijzen op de dagmarkt van elektriciteit stijgen.

Elektriciteit

Dat gebeurde al eind vorige week. De elektriciteitsprijs steeg voor levering in 2016. De onzekerheid over het Griekse reddingsplan en het effect hiervan op de koers van de euro lagen ten grondslag aan de prijsstijging. De elektriciteitsprijs voor de levering op de lange termijn werd tevens beïnvloed door berichten over een verlaagde elektriciteitsproductie voor het komende jaar en een stijging van de kolenprijs. De verwachting is dat deze nieuwe onzekerheid ervoor zal zorgen dat de prijs in de komende weken sterk in beweging zal zijn. Op de Nederlandse dagmarkt voor elektriciteit ontwikkelt de prijs zich op een niveau van iets boven €40 per MWh. Dat schrijven marktanalisten van Nuon in hun wekelijkse marktrapport. Contractprijs 2016 is €48,68 per MWh en 2017 is  €48,33 per MWh. Vorige week lagen de contractprijzen voor 2016 en 2017 rond € 48 per MWh.

Olieprijzen

Lage olieprijzen zorgen voor een mogelijke daling van de gasprijs voor langetermijncontracten. Evenals voorgaande weken ontwikkelde de gasprijs voor levering op de lange termijn zich stabiel. De relatief lage temperaturen voor de tijd van het jaar droegen bij aan een constante vraag, met stabiele prijzen als gevolg. De prijs van langetermijncontracten voor het importeren van onder andere Russisch gas wordt mede bepaald door de prijs van olie. Doordat de olieprijs in het afgelopen half jaar sterk is gedaald, is een daling van de gasprijs de komende maanden de verwachting. Handelsbeurs TTF noteerde donderdag een koers voor 2016 van 20,9 cent per MWh en voor 2017 21,3 cent per MWh. Deze prijzen zijn nauwelijks anders dan vorige week.

De olieprijs is al geruime tijd zeer stabiel en beweegt rond $ 63 per vat (159 liter) Noordzeeolie. De dieselprijs is eveneens stabiel ten opzichte van vorige week. Dat blijkt uit gegevens van inkoopcollectief Farmers4all. Deze week kost een liter diesel 96,21 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.