Home

Achtergrond

Dieselprijs daalt licht, olieprijs in evenwicht

Het weer laat de komende week een sterke stijging zien in temperatuur. Dit kan zorgen voor minder vraag naar gas en dus een mogelijke daling van de gasprijs op de korte termijn.

De dagprijs van elektriciteit kan door de temperatuurstijging mogelijk juist stijgen omdat er meer vraag is naar stroom voor airco's of andere verkoelende apparatuur. In de tweede helft van volgende week neemt de windverwachting af. Dit kan ook een impuls geven aan de stroomprijs. Handelsplatform OTC noteerde donderdag een contractprijs voor 2016 van €47,95 per MWh en voor 2017 geldt een prijs van €48,33 per MWh.

Olieprijs rond $65 per vat

De olieprijs is de afgelopen week stabiel gebleven. Behr noteerde deze week een prijs van rond $65 per vat (159 liter) Noordzeeolie. Vorige week nog daalde de olieprijs ligt naar $ 63 per vat. Marktanalisten verwachten dat met het huidige prijsniveau een nieuw evenwicht is bereikt op de oliemarkt. Zowel de producerende als de importerende handelspartijen lijken vrede te hebben met dit prijsniveau.

Nederlandse olie-import

Statistiekbureau CBS maakte deze week cijfers bekend over de Nederlandse olie-import. In 2008 was een derde van de Nederlandse import van ruwe aardolie afkomstig uit de Russische Federatie. Zes jaar later was het aandeel afgenomen tot een kwart. Tegelijkertijd zag Noorwegen, een vergelijkbaar importland, zijn olie-export naar Nederland bijna drie keer groter worden. In het vierde kwartaal van 2014 was de invoerstroom uit Noorwegen zelfs groter dan die uit Rusland. Wel lag het jaarcijfer van de Russische olie-import nog iets hoger dan deze import uit Noorwegen.

Dieselprijs nauwelijks veranderd

Net als de olieprijs is ook de dieselprijs nauwelijks veranderd ten opzichte van vorige week. Deze week kost een liter diesel 96,8 cent bij inkoopcollectief Farmers4all. Een lichte daling ten opzichte van de afgelopen weken. Toen kostte een liter 97 cent.

Gasprijs stabiel

De gasprijs is voor levering op de lange termijn zeer stabiel. Door de uitspraak van de rechter om het huidige productieniveau van het Groninger gasveld voorlopig te handhaven, wordt er geen prijsstijging van gas voor levering op de lange termijn verwacht. TTF noteert voor 2016 20,833 cent per kuub en voor 2017 21,127 cent per kuub.

Of registreer je om te kunnen reageren.