Home

Achtergrond

Dieselprijs daalt, daling van de stroomprijs verwacht

De dieselprijs daalt ten opzichte van vorige week. Dat blijkt uit gegevens van inkoopcollectief Farmers4all. Deze week kost een liter diesel 96,37 cent. Vorige week was dit 97,10 cent per liter. Al weken schommelt de dieselprijs rond 97 cent per liter.

De olieprijs maakt deze maand eveneens kleine uitschieters naar boven ($66 per vat Noordzeeolie) en duikelingen ($61,75). Binnen deze bandbreedte beweegt de olieprijs en is daarmee vrij stabiel. Deze week startte de koers op maandag met $62,49 om dinsdag op te lopen. Woensdag noteerde handelsplatform Behr bijna $65.

Woensdag werd bekend dat voor het eerst sinds 2010 de landen die aangesloten zijn bij oliekartel OPEC niet is gelukt om de opbrengsten uit olie-export boven de $1.000 miljard uit te laten komen. Dat bleek uit het jaarverslag van de organisatie, aldus ANP.

In totaal kwam de omzet van de twaalf leden vorig jaar uit op $993,3 miljard. Dat is een daling van 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de economieën van kleinere OPEC-landen zijn afhankelijk van olie-inkomsten. Uit data van persbureau Bloomberg blijkt dat het deze landen met de huidige olieprijzen, die hard zijn gedaald ten opzichte van vorig jaar, veelal niet lukt hun begroting sluitend te krijgen.

OPEC besloot eerder deze maand zijn productie te handhaven op 30 miljoen vaten per dag, in een strijd om marktaandeel met de enorme Amerikaanse productie uit schaliegasvelden. Het productieplafond wordt sinds juni vorig jaar structureel overschreden.
De elektriciteitsprijs is al lang zeer stabiel. Dit komt omdat de prijzen van grondstoffen voor elektriciteit, met name van gas en kolen, weinig fluctueren. De prijs op de dagmarkt schommelt rond €40 per MWh. Contractprijs 2016 is €47,98 en 2017 €48,03.

De komende dagen wordt veel wind verwacht en dus meer windenergie. Medio volgende week wordt een stijging van de temperaturen en het aantal zonuren verwacht. Hierdoor kan de prijs van elektriciteit op de dagmarkt blijven dalen.

De gasprijs is ook stabiel. Het onderhoud aan de pijpleiding tussen Engeland en België zorgt voor een verlaagd aanbod van gas. Dit heeft geen prijsverhogend effect, omdat tegelijk de vraag naar gas afneemt als gevolg van het zomerweer. Contractprijs 2016 is 20,814 cent per kuub en 2017 is 21,168 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.