Home

Achtergrond

CropEnergies helpt Südzucker

De koers van het aandeel Südzucker steeg woensdag met 4 procent. De oorzaak ligt bij dochterbedrijf CropEnergies, dat bio-ethanol maakt.

CropEnergies heeft het al even lastig maar maakte een opleving bekend. In het afgelopen kwartaal daalde de omzet nog van €208 naar €198 miljoen, maar het bedrijfsresultaat verdrievoudigde tot €14 miljoen.

CropEnergies profiteert van hogere prijzen voor bio-ethanol, een productiepauze bij een Britse fabriek en lagere grondstofprijzen. De omzetprognose voor het hele jaar is met €50 miljoen verhoogd tot €725 miljoen. Voor geheel 2015 gaat de onderneming uit Mannheim nu uit van een bedrijfsresultaat van 10 tot 40 miljoen. Een jaar eerder werd een verlies geboekt van €11 miljoen.

Flinke verliezen

Südzucker heeft nog 69 procent van de aandelen CropEnergies. Südzucker kan het goede nieuws wel gebruiken want eind mei moest het op de beurs nog flinke verliezen slikken. De Duitse bietenverwerker maakte toen bekend het dividend over het afgelopen boekjaar te halveren tot 25 cent per aandeel. De halvering volgde op een forse daling van de winst.

Südzucker's beurskoers kwam woensdag met €15,86 uit op het hoogste niveau sinds mei vorig jaar. Het aandeel stond bij aanvang van het jaar op een waarde van bijna €12 en de vraag is nu of beleggers hun winst gaan pakken. Südzucker blijft een speelbal van de suikermarkt, en daar staan vooralsnog alle seinen op rood door grote oogsten en forse voorraadniveaus. Het prijspeil ligt op de wereldmarkt op het laagste niveau sinds ruim zes jaar.

Aandeel K+S

Het aandeel van een andere Duitse onderneming, K+S, staat in de min. Het bedrijf verloor op weekbasis bijna 4 procent aan beurswaarde. De oorzaak ligt deels bij analistenrapportages. Van oudsher wordt de kaliproducent vooral gevolgd door Duitse banken. Markus Mayer van Baader Bank adviseerde aandeelhouders van K+S afscheid te nemen van de aandelen. Het koersdoel van Mayer ligt op €24. Donderdagochtend lag de koers op €27,40.

Het pessimisme wordt niet breed gedeeld. Een week eerder kwam de particuliere bank Hauck & Aufhäuser nog met het advies het aandeel te kopen. Op termijn zou het aandeel van de onderneming juist kunnen stijgen tot €40. Commerzbank maakte als grote bank in mei ook een koopadvies bekend en een prijsdoel van €40,50. Ook zij gaan uit van een opleving van de kaliprijs. Gedachte is dat prijzen voor graan en soja vanaf de huidige lage niveaus eerder omhoog dan verder omlaag gaan.

Rabobank maakte eerder bekend voorlopig een 'vlakke' kalimarkt te verwachten. In Brazilië wordt de vraag gedrukt door lage gewasprijzen en een zwakke munt die importen duurder maakt. China en India betaalden als grote importeurs eerder een kleine premie op de prijs van vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.