Home

Achtergrond

'BASF overweegt bod Syngenta'

Het Duitse BASF overweegt een bod uit te brengen op Syngenta.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen. Eerder bracht het Amerikaanse Monsanto juist een bod uit van $45 miljard voor de Zwitserse producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen.

Het belang van BASF lijkt heel anders dan dat van Monsanto. BASF is een grote producent van gewasbescherming. Het bedrijf realiseerde met pesticiden vorig jaar een omzet van €5,4 miljard en heeft daarmee een wereldwijd marktaandeel van ruim 10 procent. Syngenta is op deze markt nummer één en de Duitse concurrent Bayer CropScience is de nummer twee. Op het gebied van gewasbescherming zal een samengaan van BASF en Syngenta vragen oproepen bij de mededingingsautoriteiten.

BASF is echter geen producent van zaden. Wel doet het bedrijf in Berlijn genoomonderzoek voor het vinden van planteigenschappen. Op dit gebied werkt het bedrijf samen met Monsanto. Laatstgenoemde is dan weer 's werelds grootste producent van zaden. Het bedrijf uit St. Louis is echter niet zo groot in de gewasbescherming en bovendien op dit gebied sterk afhankelijk van één product: glyfosaat, oftewel Roundup.

BASF zou zich met het overnemen van Syngenta kunnen inkopen op de zadenmarkt. Omdat Monsanto eerder heeft aangegeven na de overname de zaadbusiness van Syngenta te verkopen, kan de onderneming ook later een bod neerleggen voor alleen Syngenta's zadendivisie. De verwachting is echter dat ook Dow AgroSciences en mogelijk DuPont/Pioneer hierin geïnteresseerd zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.