Home

Achtergrond

Tyson Foods profiteert van Hillshire-deal

Het aandeel Tyson Foods zit in de lift na het presenteren van behoorlijke kwartaalfcijfers. Het Amerikaanse vleesconcern maakte een kwartaalwinst bekend van 75 dollarcent per aandeel, tegen 60 dollarcent een jaar eerder.

De omzet steeg zo'n 10 procent tot bijna $10 miljard. Een goed deel van de groei is gevolg van de geruchtmakende overname van worstenmaker Hillshire Brands.

Topman Donnie Smith zei bij de presentatie van de kwartaalcijfers dat de overname beter uitpakt voor Tyson Foods dan verwacht. Eerder ging het bedrijf uit Arkansas ervan uit dat synergievoordelen en kostenbesparingen jaarlijks circa $500 miljoen zouden opleveren. Nu rekent Smith op $600 miljoen vanaf 2017. Voor een aantal beleggers een meevaller, want veel bankanalisten noemden de deal erg duur.

Effect van vogelgriep in VS nog niet duidelijk

Beursgenoteerde vleesconcerns, vaak deels integratie met eigen dierhouderij, profiteren ook van betrekkelijk lage voerkosten. Deze week zakten prijzen voor graan verder weg. De grote vraag voor Tyson en voor JBS-dochter Pilgrim's Pride is wel hoe de uitbraak van vogelgriep in een groot aantal staten in de VS de bedrijven zal raken. Enerzijds kan de prijs voor kip toenemen door een kleinere veestapel, maar tegelijk sluiten importerende landen hun grenzen voor Amerikaans rundvlees.

Financieel dienstverlener Stephens verhoogde na de bekendmaking van de kwartaalcijfers zijn koersdoel tot $50, een kwart boven de slotkoers van woensdag. Het bureau geeft stadgenoot Tyson het etiket 'overweight', wat betekent dat Stephens denkt dat de onderneming de komende 8 tot 12 maanden beter zal presteren dan het gemiddelde van de markt waarin ze opereert.

Koersen ADM en Bunge omhoog ondanks lage graanprijzen

ADM en Bunge zagen ondanks lagere graanprijzen hun beurskoersen eveneens oplopen en wel tot het hoogste niveau in maanden. De Amerikaanse graanhandelshuizen profiteren van mooie marges op sojaverwerking, die de malaise aan de maiskant van het bedrijf meer dan goed maakt. Zowel ADM als Bunge zijn nadrukkelijk op zoek naar een diepere wereldwijde voetafdruk en meer marge.

Voor ADM is sprake van een opleving. Eerder ketste op pijnlijke wijze de overname van een Australische onderneming af. Maar een serie kleinere investeringen wereldwijd hebben het vertrouwen goedgemaakt. Bunge leek lange tijd achter te blijven bij de grote concurrenten ADM en Cargill, maar kan door een recent bekendgemaakte overname van de Canadian Wheat Board grote stappen zetten. De deal maakt dat Bunge eindelijk stevige voet aan de grond krijgt in Canada; een belangrijke graanproducent.

Koopadviezen voor ADM en Bunge

Begin april bracht Citigroup voor ADM een koopadvies uit en een koersdoel van $55, ruim 10 procent meer dan de slotkoers van woensdag. Analisten van Zacks zijn neutraal, ze zien geen overtuigende argumenten om te kopen, vast te houden of verkopen, en hanteren een koersdoel van $51. Zacks adviseert wel het aandeel Bunge te kopen en hanteert een koersdoel van $100 waar de koers nu net onder $90 ligt. Citigroup hanteert een koersdoel van $95.

Of registreer je om te kunnen reageren.