Home

Achtergrond

Koers Syngenta schiet omhoog

Een overnamebod van Monsanto heeft de koers van Syngenta naar ongekende hoogte gestuurd. De Zwitserse producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen zag het aandeel vorige week vrijdag 20 procent stijgen.

Monsanto heeft omgerekend €40 miljard geboden voor Syngenta. Het bod komt neer op 449 frank per aandeel. De huidige koers ligt daar met ruim 402 frank nog altijd ruim onder.

Het lijkt een overnameslag te gaan worden. Het bestuur van Syngenta benadrukt dat het overnamebod ongevraagd is gekomen en wijst het bod unaniem af. Syngenta meent dat het bod de onderneming sterk onderwaardeert. Syngenta vindt dat het bod, vooral gebaseerd op enkele malen de winst die Syngenta jaarlijks genereert, geen rekening houdt met de groeiperspectieven van het bedrijf.

Monsanto zal tweede bod op Syngenta doen

Omdat Syngenta anders dan een jaar geleden niet zegt af te zien van onderhandelingen wordt een tweede bod van Monsanto verwacht. Monsanto is 's werelds grootste producent van zaden, terwijl Syngenta de belangrijkste producent van gewasbeschermingsmiddelen is. Analisten zien in de twee bedrijven een mooie match, al moet mogelijk van de mededingingsautoriteiten een deel van het fusiebedrijf worden afgestoten.

Wat een deal voor Monsanto-beleggers betekent, is de vraag. Het aandeel Monsanto daalde sinds eind vorige week licht. Het daalde in waarde van $121 naar $116. Het op zichzelf rijke Monsanto wil de overname betalen met een combinatie van cash en aandelen. Wanneer extra aandelen worden uitgegeven, daalt de waarde van de uitstaande aandelen.

Een hele serie banken en andere analisten hebben hun verwachtingen voor het aandeel Syngenta naar boven bijgesteld. Sanford C. Bernstein verwacht niet langer meer dat Syngenta achter blijft bij de markt, maar juist dat het zich in gelijke pas met de markt zal ontwikkelen. Zacks schakelde over van een verkoopadvies naar het advies het aandeel vast te houden. JP Morgan is niet langer negatief maar neutraal.

Fonterra heeft last van dalende zuivelprijzen

Aandelen Fonterra daalden deze week in waarde. Zuivelprijzen zijn op de GlobalDairyTrade-beurs van het zuivelconcern gedaald tot het laagste niveau in vijf jaar tijd. De prijs van het belangrijkste exportproduct, vollemelkpoeder, daalde 1,8 procent. Het bedrijf uit Nieuw-Zeeland, de grootste zuivelexporteur wereldwijd, zit in de hoek waar de klappen vallen. Het bedrijf maakte recent bekend dat het grootste deel van de Nieuw-Zeelandse Fonterra-leden zullen over juli geen melkgeld ontvangen en over augustus slechts een beetje.

De aandelen van zuivelaar Savencia, tot voor kort bekend als Bongrain, stegen juist in waarde. De Franse onderneming maakte bekend voor €39 miljoen een belang in een Spaanse zuivelaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.