Home

Achtergrond 2296 x bekeken

John Deere omhoog ondanks winstdaling

Het aandeel John Deere klom deze week naar $94,36, het hoogste niveau in de afgelopen 52 weken.

De oorzaak ligt in beter dan verwachte kwartaalcijfers. De Amerikaanse machinebouwer presteerde ten opzichte van een jaar geleden ronduit slecht. Maar analisten hebben de malaise in de machinebouw al langer ingecalculeerd en in de context van lage verwachtingen werden de cijfers van het groengele merk goed ontvangen.

John Deere kwam in het tweede kwartaal van haar gebroken boekjaar uit op een winst van $2,03 per aandeel. Dat was bijna een kwart minder dan in de corresponderende periode in 2014 maar bij Zacks werd uitgegaan van $1,57. De producent van trekkers en combines verhoogde haar winstverwachting voor het hele jaar van $1,8 naar $1,9 miljard, geholpen door een opleving in de bouwsector.

Het bedrijf denkt dit jaar 2 procent meer omzet te realiseren met machines voor de bouw en bosbouw. John Deere profiteert ook van eerdere beslissingen het aantal personeelsleden in fabrieken in Iowa en Illinois te verminderen en een aantal verzekeringsactiviteiten af te stoten. In het kielzog van John Deere steeg ook de koers van het aandeel van Agco, het bedrijf achter onder meer Fendt en Massey Ferguson.

Brazilianen worstelen met thuismarkt

De Braziliaanse bedrijven JBS en Brasil Foods zagen hun beurskoersen dalen nadat een serie ongunstige cijfers over de Braziliaanse economie werden gepresenteerd. De werkloosheid in Brazilië is in april opgelopen tot het hoogste niveau sinds bijna vier jaar, de industriële productie is verder gezakt en ook andere signalen wijzen erop dat Brazilië dit jaar een recessie zal doormaken. De Bovespa-index staat meer sessies in het rood dan groen.

JBS en Brasil Foods worden bovendien geraakt door een Russische importban. Het is wellicht wat ironisch, want de vleesgiganten profiteerden eerder juist van een Russische importban voor vlees uit Westerse landen. Nu gooit Moskou echter de deur dicht voor tien slachterijen in Brazilië, die volgens de voedselveiligheidswaakhond Rosselkhoznadzor niet voldoen aan kwaliteitseisen.

Rusland is de belangrijkste afnemer van Braziliaans varkensvlees en de tweede grootste afnemer van Braziliaans rundvlees. Normaliter zou JBS vanuit haar omvangrijke Amerikaanse slachterijenstelsel kunnen leveren, maar de Amerikaanse agribusiness wordt door Rusland geboycot in reactie op Westerse sancties. Beleggers zijn wellicht ook wat verward door uitlatingen van JBS-topman Wesley Batista.

Batista zei dat JBS "op zeker" in de markt is voor stevige overnames in Noord- en Zuid-Amerika en Australië. Even eerder had zijn financieel directeur nog gezegd dat na de overname van Primo in november het bedrijf pas op de plaats moet maken. JBS is reeds de grootste producent van vlees wereldwijd. Analisten zijn ondanks de koersdaling vooralsnog mild over de bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.