Home

Achtergrond

Gasprijs licht iets op; olieprijs daalt weer

De gasprijs leek in een rustig vaarwater te zijn beland. De zorgen om de gasdoorvoer via Oekraine zijn voorbij. Net als de problemen van de gasproductie in Groningen. Het weer is ook normaal voor de tijd van het jaar. Niets leek de gasprijs meer in de weg te staan om te kunnen dalen. Tot vorige week.

Toen meldde Noorwegen een productiestoring aan een gasboorplatform. Dit platform is goed voor een gaslevering van 60 miljoen kuub. Die productiestoring werd veroorzaakt door onverwachts onderhoud, aldus de Noorse autoriteiten. Dit afnemende aanbod zorgt voor een tijdelijke opleving van de prijs. In twee tot drie dagen liep de gasprijs op met 1 cent. Woensdag noteerde handelsplatform TTF een dagprijs van 20,6 cent per MWh. Contractprijs 2016 is 21,5 cent per MWh. Deze gasprijs is nog steeds relatief laag in vergelijking met tarieven in voorgaande jaren.

De olieprijs daalde deze week naar ruim $65 per vat (159 liter) Noordzeeolie. De daling wordt veroorzaakt door nieuw optimisme bij handelaren. Aanleiding is de Amerikaanse voorraadcijfers. Wekelijks maken de Amerikanen bekend hoeveel olie zij op voorraad hebben. Week na week nam deze voorraad toe. Tot vorige week. Toen bleek plotseling dat de Amerikanen minder olie op voorraad hebben dan gedacht. De handel had opnieuw op een toename gerekend, maar onterecht dus. Dit veroorzaakte nieuw optimisme en ontspanning in de markt waarop de olieprijs daalde. Ondertussen zijn de Opec-landen bezig hun marktaandeel ten opzichte van de Amerikanen te vergroten. Zij voeren hun productie geleidelijk aan op. Ook Iran werkt aan een verhoging van de olieproductie. Medio 2016 zal het land weer volop in productie zijn, is de verwachting. Deze ontwikkelingen zorgen voor een nieuwe impuls van de olieaanbod op de wereldmarkt en dus een prijsdruk. Marktanalist Remco Wiegmink van Nife Energieadvies verwacht dan ook dat de olieprijs de komende jaren nog relatief laag blijft.

De elektriciteitsmarkt is zeer rustig en stabiel. Wel van belang is dat de Europese Commissie een besluit heeft genomen over de invoering van een CO2-emissierechtenstelsel in 2019. Zijn er te veel emissierechten in omloop dan kan Brussel deze uit de markt nemen en parkeren in een zogenaamd reservedepot. Dit zal een stimulerend effect hebben op de energieprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.