Home

Achtergrond

Dollar weer wat sterker

De euro heeft weer wat terrein ingeleverd ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De daling wordt deels toegeschreven aan uitspraken van bestuurslid Benoît Coeuré van de Europese Centrale Bank (ECB). De Fransman zei tijdens een toespraak dat de ECB vooruitlopend op de vakantieperiode en de rust die dan op markten ontstaat in mei en juni meer obligaties gaat opkopen.

Daarmee gaat de geldpers dus aan en zal de waarde van de euro gaan dalen. De euro noteerde woensdag een slotkoers van $1,08. Een week eerder was de euro nog $1,11 waard. Als geld goedkoop wordt, daalt ook de rente. De interbancaire rente daalde deze week verder. De Euribor met een looptijd van drie maanden daalde van min 0,009 procent vorige week naar min 0,013 procent.

De rente op tienjarig staatspapier, een belangrijke indicatie voor de rente over de wat langere termijn, daalde ook. De grootste dalingen werden genoteerd bij de 'sterke' eurolanden, dus Duitsland, Nederland, Finland en Oostenrijk. De verzwakking van de euro is ook gevolg van wat minder positief sentiment over de economie. Eerder dit jaar gaf de eurozone nog consequent meevallers te zien, maar dat begint te veranderen.

Export

Hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro denkt dat dit mogelijk komt doordat verwachtingen omhoog zijn bijgesteld, de daling van de olieprijs en euro wat zijn aangetrokken en tegenvallers elders in de wereld die export bemoeilijken. Zo zijn de Braziliaanse en Russische economie zo goed als stilgevallen en is in Oekraïne zelfs sprake van forse krimp.  De Jong roept toch op tot optimisme.

Ifo-index

In Duitsland is de gezaghebbende Ifo-index van het ondernemersvertrouwen in mei voor de tweede maand op rij gedaald, naar 108,5 punten (was 108, 6 in april). Niet alleen was de daling minimaal, deze index kent een langetermijngemiddelde van 101,4 en heeft in de afgelopen 25 jaar geschommeld tussen 114 en 84. De grote onbekende factor in de wereldeconomie is de VS.

Een teleurstelleng begin van het jaar werd aan tijdelijke factoren toegeschreven. De recente cijfers zijn echter niet overtuigend. De vraag is of dat een fundamenteler probleem speelt. De consumentenbestedingen waren niet slecht, maar de consumenten hebben de meevaller van de lage olieprijzen beslist niet uitgegeven, aldus De Jong.

Of registreer je om te kunnen reageren.