Home

Achtergrond

Dollar in de uitverkoop

De dollar lijkt wel in de aanbieding te zijn. De waarde van de Amerikaanse munt verloor tegenover onder meer de euro, de yen en het pond. De oorzaak ligt in relatief zwakke groeicijfers in de Verenigde Staten.

Een renteverhoging door de Federal Reserve zit er met een kwakkelend groeipatroon niet in. De terugkeer van investeringsgeld naar de VS en daarmee een aantrekkende vraag naar dollars blijft daardoor ook even uit.

De euro was halverwege de week $1,12 waard en daarmee stond de eenheidsmunt ten opzichte van de dollar op het hoogste niveau sinds 4 maart. Volgens hoofdeconoom van ABN Amro Han de Jong hoeven we er niet op te rekenen dat de dollar nog veel verder zal verzwakken. De zwakkere groei kwam in ieder geval voor een deel voort uit tijdelijke factoren waarbij te denken valt aan extreem koud weer.

Consumptie neemt toe en huizenprijzen stijgen

Herstel is in aantocht, aldus De Jong, vraag is alleen hoe sterk het zal zijn. Hij ziet in de cijferbrij statistieken die deze visie ondersteunen. De particuliere consumptie nam in het eerste kwartaal relatief sterk toe, met 1,9 procent. De huizenprijzen laten nog steeds een bescheiden stijging zien. Het duurt volgens De Jong dan ook niet lang totdat de euro weer ruimte prijs zal geven en dat is goed voor de export vanuit de eurozone.

Eurozone worstelt met lage inflatie

De eurozone zelf worstelt enigszins met een lage inflatie. De totale inflatie kwam in april weer uit op nul; dus prijzen lagen op hetzelfde niveau als precies een jaar geleden. Goed nieuws, want vier maanden lang lagen prijzen lager dan een jaar geleden. Economen vrezen dat aanhoudende prijsdalingen uiteindelijk ertoe leiden dat consumenten de hand op de knip houden.

Euribor daalt tot 0,008 procent

De sterkere economische groei, de hogere olieprijs en de straks weer zwakkere euro maken een snelle terugkeer naar het schrikbeeld van deflatie onwaarschijnlijk. De Europese Centrale Bank ziet daarmee ook de druk met de rente te spelen of nog meer geld in het systeem te pompen afnemen. De interbancaire rente, de Euribor, is bij een looptijd van drie maanden gedaald tot 0,008 procent. Omdat een Griekse schuldendeal nog steeds niet is afgetikt, blijft de markt wel wispelturig.

Brits pond onder druk vanwege verkiezingen


Het Britse pond is ondertussen ook flink in waarde gedaald. De Britse verkiezingen en de gevolgen daarvan op het economische beleid en een mogelijk uittreden uit de Europese Unie speelt het vertrouwen parten.

Of registreer je om te kunnen reageren.