AlgemeenAchtergrond

Diefstalpreventie van groot belang

Harde cijfers ontbreken, maar de deskundigen zijn het eens: de criminaliteit op het platteland neemt toe. Steeds meer ondernemers krijgen ermee te maken.

Harde cijfers zijn er niet. Geen enkele instantie houdt precies bij hoeveel boeren en tuinders te maken krijgen met criminele activiteiten op hun bedrijf. Maar wie zijn oor te luister legt bij politie en bijvoorbeeld het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) hoort steeds hetzelfde verhaal: de criminaliteit op het platteland neemt toe, steeds meer agrariërs krijgen er mee te maken. Wie met slachtoffers spreekt, hoort algauw dat de impact van een inbraak groot is, nog los van de financiële schade.

Aantal gedupeerden groot

Wie een enquête houdt onder boeren en tuinders over ervaringen met criminele activiteiten – LTO Ledenvoordeel deed dat afgelopen voorjaar – weet van te voren dat de respons van gedupeerden relatief hoog zal zijn. Maar dan nog zijn de uitslagen schokkend. De enquête is bijna 750 keer ingevuld.

  • 32 procent van de respondenten zegt op het eigen bedrijf geconfronteerd te zijn met inbraak.
  • 65 procent heeft te maken gehad met ongewenst bezoek.
  • 21 procent geeft aan dat er wel eens diesel gestolen is.

Beveiligingsplatform LTO

LTO Nederland heeft inmiddels een eigen beveiligingsplatform opgericht. De resultaten van de enquête waren daartoe mede de aanleiding. Via het platform kunnen leden en niet-leden een gratis quickscan door het CCV laten uitvoeren. Op de aanschaf van een aantal geselecteerde beveiligingsproducten geeft het ministerie van Veiligheid en Justitie 50 procent subsidie. Voor LTO-leden geldt dan nog een extra ledenkorting.

Lees in Boerderij 35 meer over diefstalpreventie.

Beheer
WP Admin