AlgemeenAchtergrond

De man van de plofkip vertrekt bij Wakker Dier

De geestelijk vader van de plofkip van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier stopt ermee. Sjoerd van de Wouw (45) gaat aan de slag bij Foodwatch. Daar gaat hij zich richten op bedrijven die zich in hun reclame vooral richten op kinderen, en hij wil misleidende reclame gaan aanpakken.

Van de Wouw is bekend geworden als de man achter de plofkip-campagne. In 2012 werd hij verkozen als communicatieman van het jaar. In dat jaar werd het woord plofkip verkozen als woord van het jaar.

De plofkip-campagne is een van zijn succesnummers, als Van de Wouw zelf een lijstje moet samenstellen van hoogtepunten. Tot de dieptepunten hoort de moord op Fortuijn, gepleegd door zijn toenmalige collega bij de Vereniging Milieu Offensief in Wageningen. “Net als iedere Nederlander sprak en spreek ik daar schande van. Ik had niets met de moord te maken en gelukkig weet iedereen dat ook van mij te scheiden. Het zijn vooral journalisten die ernaar vragen.”

Volkert van der Graaf

Van de Wouw was in de jaren negentig samen met Volkert van der Graaf actief bij VMO in Wageningen. Zijn doel was de uitbreiding van de  intensieve veehouderij te dwarsbomen. Het middel: alle afgegeven vergunningen aanvechten – vaak met succes.

Bij Wakker Dier veranderde Van de Wouw van taktiek. Hij noemt het zelf een kentering, zeker voor de manier waarop Wakker Dier te werk ging.

Misstanden

Net als VMO was Wakker Dier toen een klein clubje mensen dat ageerde tegen vermeende misstanden in de veehouderij. “Misstanden waren er genoeg”, zegt Van de Wouw terugkijkend. “We gaven onze mening erover en gingen over naar een volgend onderwerp.” De organisatie maakte wel veel geluid, maar bereikte niet het gewenste resultaat.

Het roer om

Van de Wouw was de man die zorgde dat het roer omging. Niet langer van het ene naar het andere onderwerp hoppen, maar een thema kiezen en dan vastbijten.  “In 2003 begonnen wij met company campaigning.  Ik had er wel eens wat over gelezen, maar in Nederland was het eigenlijk nooit toegepast. “

Company-campaigning

De formule voor company-campaigning van Van de Wouw is eenvoudig: je stelt een misstand aan de kaak en noemt de bedrijven die daarbij betrokken zijn; én je stelt een voor de bedrijven haalbare eis. Van de Wouw: “Je kunt wel blijven streven naar de ideale oplossing, maar met een realistische eis kun je meer winst boeken.”

Legbatterij-ei

“Wij voerden campagne tegen het legbatterij-ei. We kregen het voor elkaar dat binnen één jaar 1,5 miljard legbatterij-eieren werden vervangen door scharreleieren. Ik vond dat heel indrukwekkend en daar heb ik nog jaren motivatie uit geput.”

De inzet van het actiemiddel kostte binnen de organisatie  overtuigingskracht. Er waren aarzelingen, niet uit compassie met de aangepakte bedrijven, maar vanwege het feit dat andere misstanden lange tijd geen aandacht kregen. Maar toen de fax van supermarktgigant Aldi binnenkwam met de melding dat daar geen legbatterij-eieren meer verkocht zouden worden, was iedereen bij Wakker Dier overtuigd van de succesformule. Later volgden acties tegen de kiloknallers, de bloedarmoede-kalveren, biggencastratie en de plofkip.

Kleine club

Het is Wakker Dier wel voor de voeten geworpen dat ze veel lawaai maken, maar slechts een klein clubje vormen. Volgens Van de Wouw is dat niet meer vol te houden gezien het feit dat Wakker Dier inmiddels 35000 donateurs kent. Maar belangrijker is dat bedrijven hun aanpak niet veranderen, als er bij consumenten en binnen de bedrijven zelf geen draagvlak zou bestaan voor de acties van Wakker Dier. Van de Wouw denkt dat bedrijven daar veel meer profijt uit zouden kunnen trekken, door tijdig in te spelen op de acties.

Beheer
WP Admin